4 bra kokböcker

Nu ska jag tipsa om 4 väl utvalda kokböcker som jag själv äger och en lista med ännu fler kokböcker som jag spanat in. Detta är en väl genomarbetad lista på kokböcker, säkert bättre än annan andra liknande artiklar med de ”bästa kokböckerna” på nätet. Jag har tagit mig tid att jämföra många bra kokböcker, läst på och kollat mängder av omdömen. Den här guiden är för den som är geniunt matintresserad.

För övrigt ser jag verkligen framemot 3 nya saker. Det är en bra induktionsspis, en hushållsassistent från KitchenAid och ett helt nytt kök från IKEA plus golv, nymålade väggar och ny kakel. Det är så mycket roligare att baka och laga mat, om man har fina prylar, ett fint kök och riktigt bra recept. Det finns många bra recept på nätet om man verkligen djupdyker, men det finns också en hel del fantastiska recept i riktigt bra kokböcker som du inte hittar på nätet. Dessutom är det snyggt att ha på hyllan, och smidigare än digitala format när man faktiskt ska hantera råvarorna.

Såser av Tommy Myllymäki

Tommy Myllymäki, mästerkocken som slog igenom i Årets Mästerkock år 2007. Han har tagit silver i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda kocktävling. Han är en kock i världsklass, men det som framförallt märker ut honom (alltså hans specialitet) är att göra såser. Det märks verkligen i den här boken, där han presterar flertalet såser. Denna bok köpte jag själv så sent som igår. Den känns verkligen jättebra, jag tror att den är anmärkningsvärt bra ärligt talat.

En riktigt bra såsbok, som inte bara ligger, känns som ett viktig tillägg i samlingen, då jag har seriösa ambitioner med mitt nya matlagningsintresse. I den här boken finns bearnaise, rödvinssås, skysåser och efterrättssåser representerade. Detta tyckte jag var särskilt kul för min del, då jag tycker att BÅDE matlagning och bakning känns riktigt spännande.

Just nu är priset bara 216 kr med fri frakt hos Bokus.

Institut Paul Bocuse Gastronomique

Denna bok till skillnad från föregående är på engelska. Detta är en bok som är tillämpar för alla seriöst matlagningsintresserad vuxna, oavsett vilken nivå du ligger på. Paul Bocuse, ett ess inom det franska köket och kanske världens mest kända kock. Han är möjligen en fransk ett motsvarighet till Tore Wretman som var Sveriges mest meriterade kock under 1900-talet. Hans ”matinstitut” har publicerat denna fantastiska bok som egentligen inte är en regelrätt kokbok. Här får du steg-för-steg anvisningar (med pedagogiska bilder i färg) där du kan lära dig hur man gör olika moment precis som en 3-stjärnig Michelin kock. Det är väldigt mycket grundläggande saker men även mer avancerade moment. Allt från att steka en omelett till att bräsera en anka. Boken är ganska tjock, så det finns väldigt många saker, varav det mesta väldigt användbart.

Det är uppdelad i 3 nivåer. Man skulle kunna säga att nivå 1 är för nybörjare, nivå 2 är för de med lite mer erfarenhet och nivå 3 är för riktiga yrkeskockar eller mycket skickliga hemmakockar. Boken har ett väldigt fint omslag, det är inte bara en bok. Det är lite av ett hantverk, både ur ett kunskapsperspektiv och när det gäller själva tryckningen. Mycket fin bok, men också mycket användbar bok för den som verkligen är intresserad av matlagning. Detta är en bok, som inte nödvändigtvis behöver pryda fikabordet bara för att den är väldigt fin, men det är i slutändan upp till dig om du köper den. Den är lite dyrare än många vanliga kokböcker men den har många sidor, är väldigt välskriven, fint förpackad och ärligt talat känns den ännu dyrare än vad den faktiskt är. Jag vet, för jag äger den. Jag äger alla 5 böcker i denna lista.

Just nu är priset bara 641 kr med fri frakt hos Adlibris.

Champagne av Peter Liem

Efter flera nätters efterforskningar av de bästa kokböckerna jag kunde googla fram, så hade jag lagt åtskilliga timmar på att få fram den bästa tänkbara boken på engelska eller svenska om just Champange. Denna bok har ett fantastiskt fint separat omslag, med själva boken som är inbunden och ett separat fack för kartor över vingårdarna. Dessa kartor är idag väldigt aktuella, och helt unika. Det är något författaren själv har skapat, baserat på väldigt gamla kartor som tryckts i ett extremt begränsat antal. Dessa är väldigt behändiga att ha, speciellt faktiskt vill besöka distriktet och vingårdarna i verkligheten.

Sedan är själva boken enastående. Här beskriver Peter Liem historian kring distriktet, men även hur man lagrar på ett korrekt sätt och i minsta detalj kring vingårdarna. Det finns ett fåtal böcker, ofta från ambitiösa författare med underbara bilder som sticker ut. Jag tänker direkt på Lotta Lundgren och omslaget på Om jag var din hemmafru: eller hur man får en vardag att smaka som en lördag… Detta är onekligen en sådan typ av bok om man ska utgå från bilderna, även om det är en helt annan författare med ett helt annat innehåll och en annan konstnärlig fotografisk konststil. Den här boken är inte lika fylld med den humor som Lotta har, men den är definitivt inte torr och tråkig trots sitt mycket seriösa utformande. Tvärtom, är den mycket spännande att läsa. Här går författaren in på minsta detalj.

Värt att tillägga är att jag själv köpte min bok på Amazon, där är den lite billigare. Men jag kan säga som så här… jag fick köpa mer än en, eftersom att den första var skadad. Det är inte första gången som jag har erfarit att trasiga saker har kommit fram, när jag beställt saker från Amazon. Jag tror att det snarare har att göra med Amazons transport- och/eller lagerhantering att göra än något från själva tryckeriet. Därför rekommenderar jag att man köper boken på annat håll, till exempel genom länken nedan. Priset är ändå rätt så nära just nu.

Just nu är priset bara 599 kr med fri frakt hos Bokus.

Vår Kokbok

Den kanske absolut bästa Svenska kokboken? Detta är en grundkok fylld med vardagsrecept, som passar för alla som gillar nordisk matkultur… här finner du även lite mer lyxiga måltider. Detta är inte bara en kokbok, det är en arsenal med bra mat med ett nordiskt koncept. Skulle jag bara få läsa en enda kokbok hela mitt liv så skulle jag nog välja antingen den här eller den från Paul Bocuse Institute. Inget är heller så extremt komplicerad, så att det kräver gourmetkockutbildning, samtidigt är hela boken fylld med vällagad och bra mat.

Det är definitivt mat som (överlag) tillhör det nyttigare slaget. Man kan leva på recepten från den här boken, år ut och år in. Det är alltså bra mat och dessutom väldigt många recept. Få kokböcker har så många recept som denna, och det är en stor mängd recept. Boken har förfinats ända sedan 1951, då skriven av . Den senaste upplagan är den 27:e och nu reviderad av Sara Begner och publicerad av Norstedts.

Just nu är priset bara 302 kr med fri frakt hos Bokus.

Ännu fler kokböcker

Vill du hitta ännu fler kokböcker kan jag rekommendera en loppisrunda, antikvariat och till exempel Tradera på nätet. Men vill du ha nya fina kokböcker, så är bokhandlare ett givet alternativ. Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln med flera är alltid trevliga alternativ. Särskilt där man har möjlighet att gå in och faktiskt bläddra i kokböckerna.

Här är fler exempel på kokböcker som jag själv överväger:

 • Viltkokboken
 • Fiskkokboken
 • Chocolate: Recipes and techniques
 • Chokladmakarens Handbok
 • French Patisserie
 • Stora vinskolan: din kompletta guide till vinkunskap
 • Rullrån och tankebrus
 • Laga mig
 • Desserter med stil
 • Flippin Burgers
 • Mannerströms skaldjur
 • Under Pressure
 • Modern Sugar Flowers
 • Modern Sugar Flowers Volume 2

Hoppas att du som söker bra kokböcker hittade något som var särskilt intressant för just dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *