Allt om vinylskivor och skivspelare

Tidigare har jag funderat på att skriva om snygg design i hemmet. Idag skriver jag om något annat och också väldigt personligt i hemmet. Nämligen vinylskivor, LP-skivor eller ”plattor” som de också kallas för. Många som är lite äldre minns vinylskivornas storhetstid, som man får lov att säga var mellan 60-talet och 80-talet. Men LP-skivor har funnits mycket längre än så. Så kallade ”stenkakor” fanns redan på 1800-talet. Men då var de skapade i ett mycket hårdare material, man övergick till just vinyl när man skapade vinylskivorna.

I den här artikeln får du konkreta köptips kring LP eller vinyl, kanske någon EP och singel också. Du kan köpa riktigt fina samlargrejer från populära artister från Catawiki som jag länkar ut till. Catawiki är en mycket och etablerad seriös internationell auktionssajt som liknar Tradera, men med ett snyggare design och seriösare kontroller. Alltså, de har experter som kontrollerar det som läggs ut. Såvitt jag har förstått, så har Tradera inte lika strikta kontroller om inget rapporteras.

Här kan du köpa vinylskivor

Det finns många bra ställen att köpa LP-skivor på, eller andra vinylskivor. Jag vill slå ett slag för catawiki, då det är en mycket seriös internationell aktör som dessutom har riktigt spännande samlargrejer till ändå humana priser. Detta är alltså fina LP-skivor, vinylsinglar eller boxar exempelvis. Ibland kan du också köpa en uppsättning med flera LP-skivor.

Catawiki har sådant som du sällan hittar hos Myrorna eller Tradera för den delen heller. Det är ett riktigt spännande utbud som ofta säljs av genuint intresserade skivsamlare eller musikentusiaster. Sedan är Catawiki’s strikta kontroller en dealbreaker för mig. Det är just därför jag själv har ett konto och handlar här, för det är mycket osannolikt att man blir besviken om man vet vad det är för musik man köper. Därför tycker jag personligen att du ska göra ett köp genom den här artikeln, om du hittar några LP-skivor som känns särskilt spännande för just dig.

Välj rätt skivspelare

Visst det idag finns moderna skivspelare som ger riktigt bra ljud? Där ljudet låter enligt många mycket bättre än CD och ljudfiler? Detta kan delvis förklaras med ljudet är analogt och inte digitalt. Sedan rent tekniskt är CD mer ”perfekt” än vad vinylskivor är, men i praktiken så är inte allt hörbart. LP-skivor ger ett annat ljud som är mycket varmare och behagligare. Många föredrar detta.

När det kommer till själva ljudbilden, så föredrar många som är nostalgiska själva knastret. Det kanske är så man minns vinyl, kring hur det var förr i tiden. Superhögupplöst ljudkvalitet är inte en prioritering helt enkelt. Den typen som har dessa preferenser är ofta människor som kanske föredrar retroprylar framför toppmodernt. Man kanske föredrar loppis framför NK, eller Gamla Stan framför Östermalm. Ja, ni förstår skillnaderna. Jag generaliserar och diskuterar givetvis stereotyper.

Men när det kommer ett modern och högupplöst Hi-Fi ljud, så finns det absolut förutsättningar med vinyl där också. Vill du ha en så gott som knasterfri ljudupplevelse till din moderna Hi-Fi anläggning så ska du ha en bra skivspelare och vinylskivor som är graderade till minst VG och uppåt.

Bästa skivspelaren

Det finns egentligen inget definitivt svar på vilken som är den bästa skivspelaren. Det finns olika skivspelare som ger olika mycket för pengarna, har olika egenskaper och olika karaktär. Jag skulle själv vilja hävda att jag är mycket påläst när det kommer till skivspelare och Hi-Fi överlag. Jag också viss erfarenhet att både butiker och hos andra. Jag har haft ett genuint Hi-Fi intresse i ungefär 17 år, och ett musikintresse i nästan 25 år.

Det finns många bra alternativ där ute, men jag har plockat fram några av de absolut bästa och mest prisvärda skivspelarna. Här finns några väl utvalda modeller i olika prisklasser och för flera olika typer av individer. Oavsett om du är så kallad audiofil, DJ, gillar gamla, nya eller riktigt billiga skivspelare så finns det något för dig.

Här är en lista på mina bästa tips:

  • Rega Planar 3
  • Pro-Ject Debut Carbon III
  • Linn Sondek LP12
  • Acoustic Research AR XA
  • Pioneer PLX-1000
  • Audio Technica AT-LP60XUSB

Rega Planar 3

Jag planerar själv att köpa en Rega skivspelare någon framöver. Jag har tidigare ägt en fantastisk skivspelare som var producerad av Rega för NAD. Den bästa skivspelaren enligt min personliga uppfattning är Rega P3, eller Rega Planar 3 som den också kallas för. Givetvis är de billigare modellerna Planar 2 och Planar 1 också väldigt bra, men inte fullt så bra. Rega Planar 3 (hädan efter bara P3) är en enastående skivspelare som är snyggare designad, med bättre materialval och bättre justeringsmöjligheter än de billigare modellerna. Man spekulera i om de påtagligt mycket dyrare modellerna (till exempel Rega P6) är värd pengarna, min uppfattning är att P3:an är best bang for the buck, om man vill ha en riktigt kompetent skivspelare. Jag skulle vilja hävda att den kostar mycket (för de flesta) men inte multum.

En annan fördel eller nackdel, om man tycker det, är att P6:an (steget ovan) finns i matt grå. Planar 3 finns en rad högblanka färger, vilket jag personligen tycker är snyggare. Men matt grå kanske inte ger fingeravtryck. Dessutom kanske det ger ett dyrare och ”klassigare” intryck.

Pro-Ject Debut Carbon III

Text kommer…

Linn Sondek LP12

Text kommer…

Acoustic Research AR XA

En riktigt vass vintage skivspelare som inte är så extremt dyr, är faktiskt en klassiker från 60-talet. Den heter Acoustic Research AR XA. Den är inte helt lätt att få tag i Sverige, men det går om man jagar. Den går också att importera genom Ebay. Den dyker säkert oftare upp på Hifitorget.se än på vanliga annonsmarknader som Facebook Market, Tradera och Blocket. Detta är den första riktiga Hi-Fi skivspelaren och är faktiskt betydligt bättre än många budgetmodeller, som du kan köpa nya. Det viktigaste är att man hittar en i utmärkt funktionellt skick, eller en som du renoverar upp vid behov.

För övrigt är Acoustic Research AR XA en av de mest snyggaste och mest klassiska skivspelarmodellerna som jag sett, förutom att jag vet att de låter så pass bra. Den har en väldigt snygg retrostil som passar i ”rätt” miljöer. Har du en pampig herrgård eller gammal jaktvilla, kanske med engelsk stil från tidigt 1900-tal eller sent 1800-tal så passar AR XA som hand i handske.

Pioneer PLX-1000

Text kommer…

Audio Technica AT-LP60XUSB

Text kommer…

Inbyggt eller externt RIAA-steg

Ett RIAA-steg (kan också kallas för förförstärkare)

Förvara dina EP- och LP-skivor

Jag fick tipset och inspirationen av den entusiastiska skivsamlare och kulturprofilen Rosa Mannen. Han har en extrem samling VHS:er och även vinylskivor. Han har en riktig kulturskatt som han har samlat ihop under hela livet!! Han berättade för mig att han hade skaffat flera bokhyllor från IKEA. När jag skulle börja inreda min tomma 118 kvadrat stora lägenhet, så var det givet. Jag ville också börja samla på vinyl. Sagt och gjort, här har jag börjat min samling. Idag har jag bara några få skivor. Totalt får det plats ungefär 2000 LP-skivor i en PAX! Det är den ultimata skivsamlarhyllan för den som inte vill lägga ner stora pengar på en ordentlig mediamöbel i till exempel massivt trä. Kanske är det lämpligheten som har gjort att IKEA anspelat på detta i sin reklamvideo.

Sedan finns det givetvis andra mediamöbler lämpliga också. Jag har köpt ett så kallat Hi-Fi rack. En glashylla från VM Acoustics där man kan förvara sin skivspelare. Den finns nu som vägghylla som bara är att skruva upp och säljs genom Hifiklubben. Den är supersnygg, och måttanpassad för just skivspelare och stereoförstärkare. Det är alltså standardmått som många tillverkare utgår från vid tillverkningen. Du kan alltså köpa flera hyllor om du vill få upp flera enheter.

Dessa är billigare och snyggare än många liknande Hi-Fi rack i andra material. Jag själv äger ett sådant Hi-Fi rack, även om jag ännu inte äger någon skivspelare eller förstärkare, så jag kan inget annat än rekommendera den. För flera år sedan hade jag både skivspelare och förstärkare på där. Det blev supersnyggt och är väldigt praktiskt! Som sagt, är de faktiskt väldigt prisvärda i jämförelse med liknande möbler, som inte brukar vara jättebilliga. Hi-Fi möbler brukar inte matcha IKEA’s prissättning direkt.

Detta är min Kallax bokhylla som jag för övrigt är väldigt nöjd med. Men det var ganska så jobbig att montera på egen hand. Det gick absolut, men rekommenderas inte. I instruktionerna står det att man ska vara två, inte ensam som jag var.

Man ska passa sig från ”vanliga” skivspelare som du exempelvis hittar på Blocket, Tradera eller loppisar. Ofta märken som t.ex. Philips eller Lenco. Ibland nyare modeller från något lågprisvaruhus, kanske med inbyggt RIAA och USB-uttag. Dessa modeller är återigen sådana modeller som bara funkar och passar utmärkt för folk som inte är intresserad av Hi-Fi och ljudkvalitet. Var särskilt försiktig med vissa billighetsmodeller från helt okända märken, då det kan förekomma att de också skadar dina vinylskivor. Vinylskivor (och även spelaren) är känsliga ting, och ska respektfullt hanteras. Bryr du dig om din samling, så var försiktig och vårdande.

Gradering av vinylskivor

Det förutsätter ofta att vinylskivan är i fint skick. Man brukar gradera vinylskivor i olika skick. På engelskspråkiga sidor brukar man dela in det i P (poor) eller F (fair), G (good), VG (very good), NM (near mint) och M (mint). Ibland sätter man + och – för att vara mer exakt. I Sverige brukar man i regel använda detta graderingssystem men många sälja kan också skriva exempelvis ”nyskick” i en auktion eller en annons också, precis som för många andra typer av varor.

Att gradera EP- och LP-skivor kan för många vara svårt. Det är lite av en subjektiv bedömning också, var man sätter gränsen. Vi alla är olika petiga med våra plattor. Men för allra flesta är det ungefär lika, och om har ärliga intentioner kanske man inte säljer en LP som ser bedrövlig ut och graderar den som VG+.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *