Mitt stora inrednings- och renoveringsprojekt

Här kommer ett av många inlägg som jag skriver som inte är sponsrade, där jag inte får ersättning för produkter. När man bloggar tycker jag personligen att det är viktigt att ha överlag bra innehåll. Även pryl- eller shoppingbloggar ska ha ett mervärde. Det är viktigt att de inte blir reklampelare så att säga.

Jag förespråk ett bra yttre och ett bra inre, både när det kommer till människor och materialistiska saker. Jag är pefektionist och ska alltid gå ut till ytterligheterna kring det mesta. Ska jag ha en bil, får det gärna vara en sportbil. Ska det vara en fåtölj så får det vara den dyraste tänkbara fåtöljen som jag kan få ihop pengar till (men som jag egentligen inte har råd med) som till exempel Bruno Mathsson. Jag gillar snygga människor och fina prylar. Jag brukar säga att jag är materialist men inte ytlig. Faktum är att jag tycker väldigt illa om falska människor som enbart värderar yta. Eller bloggar som visar prylar och reklam men som inte ger något mervärde. Kanske ett exempel på det, möjligtvis vore Britney Spears Twitterkonto och vissa andra kändisars sociala medier, där de i stort sett bara publicerar ”dravel” i mitt tycke. Missförstå mig inte nu, jag tycker inte nödvändigtvis illa om Britney som person. Hon kanske är genuin, varm och snäll. Vad vet jag? Dessutom har jag för mycket saker att stå i för att lägga tiden på att projicera ut en massa hat (eller döma ut människor som jag de facto inte känner) i sociala medier dagarna i ända. Men ur kvalitetssynpunkt tycker jag helt enkelt att ”Britney” bara delar strunt av det jag sett där. Till och med Isabella Löfvengrip verkar erbjuda mer högkvalitativ information i sitt flöde. Förvisso fungerar det nog utmärkt för deras specifika målgrupp och deras syfte med kanalerna…

Men detta var bara lite egna reflektioner och ett initialt sidospår… detta inlägg handlar faktiskt om inredning och renovering. Precis, mitt personliga projekt kring inredning och prylar. Jag ska gå igenom några saker som jag planerar att köpa, som jag redan skaffat och som jag är på gång att beställa inom kort.

Detta är vad jag har idag

Först och främst ska jag publicera några bilder. Det är dagsfärska bilder eller relativt färska bilder. Det är delvis bilder på vad jag har köpt (prylar) men också bilder på vad jag planerar att köpa. Det är enstaka bilder på delar av rummen också, och ett par bilder på ett misslyckat försök att dra igång en storskalig renovering.

Bakgrundshistoria

Jag flyttade till min lägenhet för något år sedan. Jag var ganska black. När jag flyttade hemifrån bodde jag först i kollektiv och sedan i studentetta. Där var utrymmena så pass små att det var näst intill omöjligt att överhuvudtaget lägga pengar på inredning och inventarier. Jag hade helt enkelt så jag klarade, inte alls mycket mer än så. Vi pratar en yta på ungefär 16 kvadrat. Sedan träffade jag ett par sambo mellan jag var 24 år till jag var 30 år. Hon ägde en majoritet av inventarierna… Sedan fixade hon en lägenhet till mig (det var svårt att få tag på) mot att hon fick i stort sett alla mina ägodelar. Tack vare hennes kontakter fick jag en 118 kvm stor lägenhet med ett absolut renoveringsbehov. Lägenheten var tom… jag hade inte porslin, glas, en säng, handdukar, någon vinterjacka, ordentligt med skor, sängkläder eller någonting. Jag hade en ytterst begränsad plombok, i början stod jag faktiskt helt och hållet utan inkomst. Man kan helt enkelt konstatera att jag var ganska black. Jag lyckades låna de allra mest basala sakerna. Sedan beslutade jag mig att försöka börja göra pengar, och kämpa långsiktigt för att göra ett ”drömhem” istället för att köpa slit och släng eller loppisprylar. Jag har efter knappt 2-3 år kommit en bra bit på väg. Allt jag köper är inte rena lyxprylar. Jag kombinerar riktiga lyxvaror som t.ex. Svenskt Tenn och påkostad Hi-Fi med IKEA och Jysk. Men jag handlar även en del från EM och Mio som jag betraktar som en mellanklass.

Det mesta jag köper är på kampanjer, second hand och begagnat. Ebay, Tradera, Blocket och Sellpy bland annat. Jag har även fyndat några få saker på loppis. Jag använder Prisjakt och Pricerunner regelbundet. Jag utnyttjar mellandagarna, Black Friday och sommarreor. Jag är en riktig expert på att fynda. Jag bevakar priser och slår till när det är riktigt billigt. När jag har handlat mycket hos en viss butik, dealar jag med dem och gör en individuell betalningsplan där jag skickar till deras egna konton. Jag är extremt målmedveten dessutom. När andra sparar till en soffa, så sparar de i 2 månader. Jag kan spara eller delbetala 1-2 år! Som ett par konkreta exempel, så lyckas jag hitta fjolårets bästa TV från LG på 70 % eller en designermöbel i nyskick som någon desperat person säljer på Blocket för bara ett par tusen kronor. Sedan finns det en del saker som jag verkligen vill ha och inte finns på andrahandsmarknaden köper jag till ordinarie pris också. Jag är inte bara petig kring produkternas kostnad, utan också kring design, kvalitet och funktion. Man kan konstatera att jag är en riktig perfektionist.

Vad krävs för ett bra ledarskap?

För många handlar ledarskap, om att vara en bra ledare. Ledningen ska få organisationen framåt, men också hantera bemanningen och resurserna. Det är så pass hög lön som det är att vara storbolagsdirektör (eller ledamot) just eftersom att man har ansvar för så många människor. Därför krävs det väldigt mycket, både när det kommer till erfarenhet och personliga egenskaper. Här kommer lite allmänna tankar kring ledarskap, hur och vad en bra ledare är.

Vad är en bra ledare?

Bra ledare har flera viktiga egenskaper. Till exempel, så är en bra ledare intelligent. Däremot är en egenskap som allt för ofta underskattas, faktiskt empati. Faktum är att det finns studier på att intelligens bara utgör en bråkdel för vad som krävs för att vara en bra ledare. Många direktörsjobb eller andra befattningar som är på lite högre nivåer, gör man ett intagningstest. Dessa test kan till exempel visa om man är uppgiftsortienterad eller problemlösningsorienterad. Det kan vara också (inte) kliniskt beprövade IQ-test, alltså IQ-test som liknar riktiga IQ-test som du gör hos en psykolog.

Personligen tror jag inte ett dyft på dessa, jag tror att i framtiden, kanske om 20-30-50 år, så kommer man inte använda sig av dessa typer av test. De är nämligen ganska enkelspåriga och vissa egenskaper som just empati tar man inte ens in. Människor är mer komplicerade än att kunna bedömas på ett sådant test. Det betyder att man kan missa potentiella ledare, om man har sådana test i ansökningsprocessen. En journalist på Aftonbladet hade till exempel gjort ett sådant test, då han hade sökt ett relevant arbete hos Bonnier. Han hade långvarig erfarenhet inom journalistik och var mycket meriterad. Han fick väldigt dåliga resultat, medans hans fru fick exceptionellt bra resultat på samma test, utan att det överhuvudtaget stämde in på verkligheten.

Hur blir man en bra ledare?

Bra ledare kan man bli på många sätt. Ett sätt är att lära sig om ledarskap och hur man blir en bra ledare. I sådana fall föreslår jag att man besöker ledarskap.top och ledarskapskurser.nu, som båda är seriösa sajter för dig som vill bli lite mer bevandrad. Ledarskapskurser.nu, erbjuder just bra ledarskapskurser. Skäliga priser och bra lärare med akademisk bakgrund, gör kurserna extra värdefulla.

Sedan finns det många andra bra sätt man kan bli en bra ledare på. Man kan ta in en så kallad coach. Min fosterhemspappa (som jag ser som min riktiga pappa) är faktiskt coach. Han är också akademiker har jobbat för bland annat riktiga fackpampar. Det är inte helt ovanligt att akademiker högre upp i näringskedjan får sådana typer av uppdrag.

Det viktigaste är att du som har ledande befattning, faktiskt tar till vara på kritik och utvecklas på arbetsplatsen. En chef som inte är öppen för att utvecklas på arbetsplatsen, är inte ingen bra chef. Även om det förekommer sådana chefer som får allt att rulla som det alltid varit ändå. Det kan fungera i vissa branscher, och på vissa arbetsplatser som har tillräckligt gynnsamma förhållanden. Men bakåtsträvande ledare drabbas ofta särskilt hårt av konkurrens och en förändrad arbetsmarknad. Till exempel, coronapandemin eller exportpåverkan av Brexit. För det flesta är det nog givet, att en bra chef varken uppmuntrar eller tolererar skadliga förhållande på arbetsplatser. Då tänker jag till exempel på sexuella trakasserier eller andra former av trakasserier som kan uppstå om personalen inte mår helt bra.

Köp vinylskivor som EP- och LP-skivor

Vinylskivor, LP-skivor eller ”plattor”. Kärt barn har många namn. Många som är lite äldre minns vinylskivornas storhetstid, som man får lov att säga var mellan 60-talet och 80-talet. Men LP-skivor har funnits mycket längre än så. Så kallade ”stenkakor” fanns redan på 1800-talet. Men då var de skapade i ett mycket hårdare material, man övergick till just vinyl när man skapade vinylskivorna.

I den här artikeln får du konkreta köptips kring LP eller vinyl, kanske någon EP och singel också. Du kan köpa riktigt fina samlargrejer från populära artister från Catawiki som jag länkar ut till. Catawiki är en mycket och etablerad seriös internationell auktionssajt som liknar Tradera, men med ett snyggare design och seriösare kontroller. Alltså, de har experter som kontrollerar det som läggs ut. Såvitt jag har förstått, så har Tradera inte lika strikta kontroller om inget rapporteras.

En bra aktör att köpa LP-skivorna hos

Det finns många bra ställen att köpa LP-skivor på, eller andra vinylskivor. Jag vill slå ett slag för catawiki, då det är en mycket seriös internationell aktör som dessutom har riktigt spännande samlargrejer till ändå humana priser. Detta är alltså fina LP-skivor, vinylsinglar eller boxar exempelvis. Ibland kan du också köpa en uppsättning med flera LP-skivor.

Catawiki har sådant som du sällan hittar hos Myrorna eller Tradera för den delen heller. Det är ett riktigt spännande utbud som ofta säljs av genuint intresserade skivsamlare eller musikentusiaster. Sedan är Catawiki’s strikta kontroller en dealbreaker för mig. Det är just därför jag själv har ett konto och handlar här, för det är mycket osannolikt att man blir besviken om man vet vad det är för musik man köper. Därför tycker jag personligen att du ska göra ett köp genom den här artikeln, om du hittar några LP-skivor som känns särskilt spännande för just dig.

Köp bra vinylskivor och skivspelare

Visst det idag finns moderna skivspelare som ger riktigt bra ljud? Där ljudet låter enligt många mycket bättre än CD och ljudfiler? Detta kan delvis förklaras med ljudet är analogt och inte digitalt. Sedan rent tekniskt är CD mer ”perfekt” än vad vinylskivor är, men i praktiken så är inte allt hörbart. LP-skivor ger ett annat ljud som är mycket varmare och behagligare. Många föredrar detta.

När det kommer till själva ljudbilden, så föredrar många som är nostalgiska själva knastret. Det kanske är så man minns vinyl, kring hur det var förr i tiden. Superhögupplöst ljudkvalitet är inte en prioritering helt enkelt. Den typen som har dessa preferenser är ofta människor som kanske föredrar retroprylar framför toppmodernt. Man kanske föredrar loppis framför NK, eller Gamla Stan framför Östermalm. Ja, ni förstår vad jag menar. Jag generaliserar och diskuterar stereotyper. Men det kan absolut vara så.

Men när det kommer ett modern och högupplöst Hi-Fi ljud, så finns det absolut förutsättningar med vinyl där också. Vill du ha en så gott som knasterfri ljudupplevelse till din moderna Hi-Fi anläggning så ska du ha en bra skivspelare och vinylskivor som är graderade till minst VG och uppåt.

Gradering av vinylskivor

Det förutsätter ofta att vinylskivan är i fint skick. Man brukar gradera vinylskivor i olika skick. På engelskspråkiga sidor brukar man dela in det i P (poor) eller F (fair), G (good), VG (very good), NM (near mint) och M (mint). Ibland sätter man + och – för att vara mer exakt. I Sverige brukar man i regel använda detta graderingssystem men många sälja kan också skriva exempelvis ”nyskick” i en auktion eller en annons också, precis som för många andra typer av varor.

Att gradera EP- och LP-skivor kan för många vara svårt. Det är lite av en subjektiv bedömning också, var man sätter gränsen. Vi alla är olika petiga med våra plattor. Men för allra flesta är det ungefär lika, och om har ärliga intentioner kanske man inte säljer en LP som ser bedrövlig ut och graderar den som VG+.

Bästa skivspelaren

Den bästa skivspelaren enligt min personliga uppfattning är Rega P3, eller Rega Planar 3 som den också kallas för. Detta är en enastående skivspelare som har bättre justeringsmöjligheter än P2 och instegsmodellen P1. Den senaste versionen är för övrigt galet snygg och har utmärkt byggkvalitet. Sedan kan man spekulera i om den påtagligt mycket dyrare Rega P6 är värd pengarna.

Den har bland annat fristående enheter, som man kan ifrågasätta om de verkligen bidrar med hörbar skillnad eller om det faktiskt rör sig om en placeboeffekt. Dessutom finns P6:an bara i grått, vilket är klassigt och snyggt. Men jag tycker personligen att de billigare modellerna som finns i högglans svart och högglans vitt samt flera andra färger, faktiskt är snyggare.

Jag ska själva köpa en Rega skivspelare någon gång i framtiden, men det är klart att det finns många andra bra alternativ till Rega också. Många gillar Pro-ject som har flera bra modeller. Den som gillar vintagemodeller har ju Linn Sondek LP12 som är en legendarisk skivspelare. En riktigt vass vintage skivspelare som inte är så extremt dyr, är faktiskt en klassiker från 60-talet. Den heter Acoustic Research AR XA. Den är inte helt lätt att få tag i Sverige, men det går om man jagar. Den går också att importera genom Ebay eller Hi-Fi Shark där den dyker upp ibland. Detta är den första riktiga Hi-Fi skivspelaren och är faktiskt bättre än många budgetmodeller, som du kan köpa nya. För övrigt är Acoustic Research AR XA en av de mest snyggaste och mest klassiska skivspelarmodellerna som jag sett, förutom att jag vet att de låter så pass bra.

För den som är verkligt intresserad av just skivspelare så har jag en dedikerat test för just skivspelare. Där tipsar jag om några av de 10 bästa skivspelarna på marknaden just nu. Det är nya och moderna skivspelare som kan få din gamla LP-samling att sjunga igen. Perfekt om du har en befintlig stereoanläggning eller kanske en hemmabioanläggning, då vissa hemmabioförstärkare också har en skivspelaringång. Många som är intresserade av ljud- och bild idag, har en modern förstärkare men även äldre modeller från 60- eller 70-talet och framåt har bra skivspelaringångar. Det kanske, finns ännu äldre modeller också? Vad vet jag.

Förvara dina EP- och LP-skivor

Jag fick tipset och inspirationen av den entusiastiska skivsamlare och kulturprofilen Rosa Mannen. Han har en extrem samling VHS:er och även vinylskivor. Han har en riktig kulturskatt som han har samlat ihop under hela livet!! Han berättade för mig att han hade skaffat flera bokhyllor från IKEA. När jag skulle börja inreda min tomma 118 kvadrat stora lägenhet, så var det givet. Jag ville också börja samla på vinyl. Sagt och gjort, här har jag börjat min samling. Idag har jag bara några få skivor. Totalt får det plats ungefär 2000 LP-skivor i en PAX! Det är den ultimata skivsamlarhyllan för den som inte vill lägga ner stora pengar på en ordentlig mediamöbel i till exempel massivt trä. Kanske är det lämpligheten som har gjort att IKEA anspelat på detta i sin reklamvideo.

Sedan finns det givetvis andra mediamöbler lämpliga också. Jag har köpt ett så kallat Hi-Fi rack. En glashylla från VM Acoustics där man kan förvara sin skivspelare. Den finns nu som vägghylla som bara är att skruva upp och säljs genom Hifiklubben. Den är supersnygg, och måttanpassad för just skivspelare och stereoförstärkare. Det är alltså standardmått som många tillverkare utgår från vid tillverkningen. Du kan alltså köpa flera hyllor om du vill få upp flera enheter.

Dessa är billigare och snyggare än många liknande Hi-Fi rack i andra material. Jag själv äger ett sådant Hi-Fi rack, även om jag ännu inte äger någon skivspelare eller förstärkare, så jag kan inget annat än rekommendera den. För flera år sedan hade jag både skivspelare och förstärkare på där. Det blev supersnyggt och är väldigt praktiskt! Som sagt, är de faktiskt väldigt prisvärda i jämförelse med liknande möbler, som inte brukar vara jättebilliga. Hi-Fi möbler brukar inte matcha IKEA’s prissättning direkt.

Detta är min Kallax bokhylla som jag för övrigt är väldigt nöjd med. Men det var ganska så jobbig att montera på egen hand. Det gick absolut, men rekommenderas inte. I instruktionerna står det att man ska vara två, inte ensam som jag var.

Man ska passa sig från ”vanliga” skivspelare som du exempelvis hittar på Blocket, Tradera eller loppisar. Ofta märken som t.ex. Philips eller Lenco. Ibland nyare modeller från något lågprisvaruhus, kanske med inbyggt RIAA och USB-uttag. Dessa modeller är återigen sådana modeller som bara funkar och passar utmärkt för folk som inte är intresserad av Hi-Fi och ljudkvalitet. Var särskilt försiktig med vissa billighetsmodeller från helt okända märken, då det kan förekomma att de också skadar dina vinylskivor. Vinylskivor (och även spelaren) är känsliga ting, och ska respektfullt hanteras. Bryr du dig om din samling, så var försiktig och vårdande.

Män gillar prylar, teknik och herrmode

Jag är en man och jag känner mig ganska så manlig. Fast, jag måste erkänna att åsikterna kring huruvida jag inte är manlig eller är manlig går isär ibland. Jag är inte heller särskilt händig. Jag är löjligt ”feg” kring allt från att försöka rida till att använda motorsåg eller för gasdrivna prylar som spisar och grillar. Jag är nojig kring allt som kan tänkas vara farligt. I hotfulla situationer flyr jag snarare än går in och slåss. Skulle det vara liv och död, så skulle skydda mig själv framför mina barn om jag hade haft barn. En av flera anledningar att jag valt bort barn. Frågan är dock om det verkligen har att göra med ”manlighet” eller om det är dåliga karaktärsdrag helt enkelt.

Som tur är jag inte enbart en skitstövel… som alla människor är man just ”människa”. Man har bra och dåliga sidor, så jag kan (faktiskt) var riktigt snäll och empatisk också. Faktum är att jag kan vara riktigt omtyckt, och har aldrig haft svårt för att hitta kvinnor. Avundsjuka personer har sagt att det är bara för att jag fortfarande varit ung och snygg, men nu är jag en bit över 30 och det har inte avtagit på något sätt.

Manlighet och kvinnlighet är inte alltid lika uppenbar på insidan som på utsidan…

Vad är manlighet för vem?

Vissa kvinnor har på grund av dessa anledningar tolkat mig som ”omanlig”. Jag skulle nog vilja hävda att en viss typ av kvinnor kallar mig omanlig. Jag kan bara minnas 3 personer som faktiskt har gjort det de senaste åren egentligen. En kvinna på en dejtingsajt, mitt ex efter vi gjort slut och hennes son. Det samtliga personer har gemensamt är att de alla har varit ganska självständiga men också maskulina. Mitt ex son har ADHD och är grovt kriminell. Han tycker att han är jättemanlig, en ”viking” när han har blodförgiftning och inte går till sjukhuset. Jag skulle kalla det för idiotiskt.

Mitt ex är inte maskulin på alla punkter. Hon ser inte maskulin ut och klär sig inte maskulint. Men hon bygger, snickrar och målar. Har mörk röst och var tills nyligen lokal SD-politiker. De flesta som är aktiva i SD är män. Samma sak med kvinnan på dejtingsidan. Hon verkade vara av typen som jag såg i en kommentar på Flashback någon gång. Det var en kvinna som tyckte att det var ”fruktansvärt omanligt med män som bakade”. Båda dessa kvinnor, alltså hon på Flashback och hon på dejtingsajten (och till viss del mitt ex) har väldigt manligt eller ”redigt” sätt att kommunicera på. Min tanke är… Kom igen, det finns väl massor av män som bakar idag. Kändisar och matlagningsintresserade. Det är bara att kolla in ”Hela Sverige Bakar”. Jag har minsann sett män där som absolut inte ger några homo-vibbar, tvärtom!

Så jag tror att problemet ligger hos dessa kvinnor! Jag är inte omanlig alls, jag har bara en annan typ av manlighet än det dessa personer föreställer sig vara urtypen av en man. Jag har också hört av vissa kvinnor att jag är väldigt manlig. Eller att jag kommunicerar manligt. Eller att de ”absolut inte kan tänka mig som en kvinna”, var det någon som sa för flera år sedan.

Här är några egenskaper/saker som väger upp min icke-manlig egenskaper:

 • Jag är ofta samlad om jag t.ex. gör mig ordentligt illa eller om jag så sjuk att jag måste in på akuten (lite beroende på vad)
 • Jag har en egen men välklädd, formell, till viss del konservativ och absolut manligt klädstil
 • Jag är mycket intresserad av teknik och prylar, vilket man får lov att säga är vanligare bland män
 • Min absolut största hobby (det jag tycker är roligast) är Hi-Fi, något som extremt få kvinnor pysslar med
 • Jag har en seriös ambition att skaffa en Porsche 911 (grå metallic) som nog är en ganska manlig bil
 • Står radikalt åt höger, både konservativt och nationalistiskt, vilket är åsikter som färre kvinnor och fler män står för

Tips till andra män

Känner du vill ha lite livsstilsinspiration kring manlighet? Då ska jag komma med lite tips! För det första tycker jag verkligen att man ska läsa en riktigt bra livsstilsblogg. Du får givetvis fortsätta att läsa min blogg, men är du seriöst intresserad av en manlig livsstil så finns dedikerade bloggar för det. Jag kan särskilt rekommendera en blogg för män, som är en blogg som jag tror har väldigt hög potential att bli något stort. Sedan finns det ju såklart, många livsstilsmagasin för män.

Till exempel King, läste jag redan som tonåring då den kom då. Eller om jag var i 20-årsåldern, jag är lite osäker. Det är ganska många år sedan nu, men de har jättebra avsnitt om italienskt herrmode, med märken som Armani och Z Zegna kan jag minnas. Verkligen jättekul läsning! Egentligen är inte ”King” ett livsstilsmagasin, det är ett modemagasin. Men mode är ju i alla fall en del av manlig livsstil. Så lite beroende på hur mycket tid du, kan du djupdyka olika mycket! Men för de allra flesta räcker nog läsning på ett par bloggar, ganska så bra.

Bloggtopplistor och dylikt

I den här artikeln tipsar jag om bloggtopplistor, länkkataloger och eventuellt andra saker som kan vara särskilt intressant för den som håller på med länkbygge. Den här artikeln är avsedd för e-handlare med teknisk kompetens, webmasters, SEO-konsulter och andra internetmarknadsförare.

Tips på Bloggtopplistor

Bloggtopplistor är lite som kataloger men specialiserade på bloggar. Länkkataloger har sidor med länkar, ofta uppdelade efter kategorier. De är en digital motsvarighet till hur telefonkataloger var förr i tiden när de var i pappersformat. Skillnaden är bara det att telefonkatalogerna hade just telefonnummer  och länkkataloger har länkar. Men det är uppenbart vad begreppet bygger på, det vet alla som var med förr. Däremot kanske yngre generationer inte lika lätt kan dra parallellen. Bloggtopplistor till skillnad från kataloger, har en hierarkisk lista där den blogg som har mest trafik eller klick som går ut till bloggtopplistan kommer före. Så det är alltså absolut möjligt att både bloggtopplistor och länkkataloger kan ge trafik.

Bloggportalen

Bloggportalen är en ganska så bra bloggtopplista som inte har hieratisk indelning till skillnad från många andra liknande bloggtopplistor. Den här liknar lite mer en katalog, men skillnaden är att det är mer information med mycket RSS. Så det är nästan lite som en tidning i självt, där vissa bloggare väljer att dela med sig av sitt RSS-flöde. Detta är en slags bloggtopplista som nu har ganska många år på nacken. Ändå är den långt från så gammal som de äldsta som man hittar på Google. Denna sajt rekommenderas då den är bättre än de flesta. Den dyker också bland de första när man googlar på just ”bloggtopplista”.

Tips på länkkataloger

Här finns tips på svenska länkkataloger. Detta är lite av ett utdaterat fenomen. Men enligt professionella SEO-konsulter går åsikterna isär. Enligt egen erfarenhet kan vara bra att optimera med länkar för länkkataloger, under förutsättning att det inte blir för mycket och för ofta. Någon enstaka länk kan absolut hjälpa dig i SERP:en.

Svenska Länkar

En av många klassiska länkkataloger. Fördelen med denna sajt är att de godkänner många och ofta. De har dessutom väldigt många sajter som de länkar ut till och väldigt höga metrics som DA, TF och DR. Men inte bara det, de har också funnits på webben väldigt länge. En nackdel är att sajten inte är väldigt uppdaterad. Man kan till exempel inte lägga in https:// som är bransch-standard idag. Man måste lägga in länken med htttp://.

Sedan har de bara integration med Twitter. Det vill säga varken Instagram, Snapchat eller några andra ”nymodigheter”. Sedan är ytterligare en nackdel designen, som känns väldigt utdaterad. Men det betyder inte att den inte kan ge dig auktoritet till din webbplats. Men jag skulle ändå rekommendera att man är relativt återhållsam men den här typen av länkar. Jag själv gjorde ett undantag, då jag behöver få lite fart på den här bloggen.

SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

Bäst i test klotgrillar – köp klotgrill 2021

Vilken är den bästa klotgrillen? Jag hjälper dig att välja klotgrill. Bättre sent än aldrig!! Här går jag igenom 6 fina modeller och 3 alternativa modeller. De är uppdelade i olika prisklasser. Budgetklassen, för den som precis börjat grilla eller som inte vill lägga jättestora pengar. Det kan också vara folk som inte grillar med klotgrill särskilt ofta.

Klotgrillar – Bäst i test

Här kommer de 6 bästa klotgrillarna enligt min egen uppfattning. Det är ingen given vetenskap eller något riktigt ”test”, men jag har gjort omfattande research på nätet. Detta är utan tvekan 6 bra klotgrillar och 3 bra alternativa grillar som inte är klotgrillar.

Weber Mastertouch GBS Premium – Snygg och hållbar klotgrill

Weber är en välkänd aktör bland de som är genuit intresserad av grillning. Den är relativt dyr, men ändå inte så dyr i jämförelse med andra grillar, att så den inte skulle kunna vara aktuella bland de som inte är matlagnings- eller grillnördar. Detta är en mycket bättre, mer genomtänkt och mer kvalitativ kolgrill än om du köper något från en lågpriskedja. Med den här grillen kan du grilla ofta och länge. Den har en pålitlig inbyggd termometer.

Du kan dessutom köpa bra tillbehör, som ett överdrag och redskap som också är mycket bättre än de du köper i lågprisbutiker. Det kan jag själv intyga då jag ägt både grill och redskap från Weber. På bilderna ser det inte ut att vara jättestor skillnad, med i verkligheten är det rätt så stor skillnad. Detta är utan tvekan en bra, lite mer påkostad men prisvärd klotgrill för kolgrillat.

Just nu är priset bara 3890 kr med fri frakt hos Bagaren och Kocken.

Vad är en klotgrill?

En klotgrill är precis som det låter, en klotformad grill. De flesta vet nog vad det är, men utifall att, så förklarar jag det ändå inledningsvis. Klotgrillen grillar du med grillkol eller briketter, till skillnad från om du har exempelvis en gasolgrill. Den allra bästa gasolgrillen enligt mitt tycke, kommer jag kanske att tipsa om i framtiden här på bloggen.

Det som kännetecknar en klotgrill, är inte bara att den är klotformad. Den har ett grillgaller innanför kupan. Kupan kan man lyfta av och använda som lock. På så vis kan man använda den som ugn, och samla upp röken så att det blir mer smak på det du grillar. Sedan har bättre klotgrillar också askuppsamlare. Det är något som man inte brukar hitta på de allra billigaste modellerna. Det bättre grillar också brukar ha, är en grilltermometer i locket. Dessa ger jag inte mycket för. Det är mycket bättre att köpa en separat termometer och sätta i det du ska grilla. Men det är ändå bättre med en termometer än ingen, så länge den visar korrekta värden. Kökstermometrar är ett väldigt underskattat redskap och används regelbundet, även av proffsen.

Mer påkostade klotgrillar, till exempel från Weber brukar kunna vara inbyggda och ha ett bord inbyggd i grillen, för att lättare hantera maten. Precis som, ofta lite dyrare gasolgrillar brukar ha. Men den vanligaste konstruktionen av en klotgrill är utan ett tillhörande bord. Det som verkligen skiljer billiga modeller från dyra modeller, är inte själva klotgrillen utan faktiskt.

Fin grill och fina grilltillbehör i all ära, men man ska inte glömma grillkolet (eller briketter) i en klotgrill eller annan kolgrill.

Tips på grilltillbehör

Ska du börja grilla så du givetvis köpa några bra grilltillbehör. Några är mer eller mindre nödvändiga, andra kanske inte är lika nödvändiga men klart behändiga. Köp dessa grilltillbehör, som är särskilt utvalda och av utmärkt kvalitet.

Grilltermometer – Denna grilltermometer är trådlöst kopplad med blåtand till en app i din mobiltelefon och ger dig inte bara exakt tempratur, utan meddelar också när köttet är färdigt! Du kan ställa in kött, fågel, fisk och så vidare. Du specificerar också själva styckdetaljen (t.ex. fläskfilé eller entrecôte) och huruvida välstekt eller mindre välstekt som du vill ha den.

Grillredskap – Extremt behändiga, och nästan en nödvändighet att ha när man grillar. Det är något som de absolut flesta har. Dessa grillredskap från Weber är lite dyrare än vanliga grillredskap, men de är också så mycket bättre! Jag äger själv dessa och jag har provat från diverse lågprisvaruhus. Dessa greppar mycket bättre (större skillnad än vad man kanske tror) och det är betydligt skönare att hålla i. Kvalitetskänslan är också avsevärt mycket bättre. Man får (oftast) vad man betalar för. Nu har jag gjort efterforskningar (och kvalitetstestat ett par personligen) åt dig på förhand, så att du slipper.

Grytlappar – Inte direkt ett grillredskap, men väldigt smidigt att ha om man lagar något annat i ugnen i köket vid sidan av. Det kan till exempel röra sig om klyftpotatis eller någon form av efterrätt. Varför inte toppa en härlig grillad burgare med muffins till efterrätt? Dessa Grytlappar är från Solstickan. Återigen, detta är en produkt som jag själv äger och kan personligen rekommendera. Och jag har köpt dem för eget hårt inarbetade pengar, jag var inte då sponsrad av Solstickan på något sätt. Grytlappar som grytlappar egentligen, de flesta (många) fungerar bra men de här är riktigt snygga och isolerar även något högre temperaturer då de är specialbehandlade!

När kan man grilla?

Man kan grilla i princip hela året. Man ska dock passa sig för att grilla, exempelvis när det är grillförbud. Du ska inte grilla på balkongen om din hyresvärd inte tillåter det. Grillning på balkong är inte olaglig enligt Svensk lagstiftning men kan betraktas som störning, och kan ligga till grund för vräkning. Men hyr du en enskild lägenhet, eller ett hus, eller en lägenhet med ensam balkong och om hyresvärden godkänner det, så bör det inte vara några problem i alla fall så länge du inte riskerar att få klagomål från grannar eller störningsjouren.

När det gäller grillförbud, så är det något kommunerna går ut med på sina webbplatser. Ibland står det också i tidningen. Då är det inte OK att grilla under några omständigheter. Åker polisen förbi och ser att du grillar under ett rådande grillförbud, så kan du åka på dryga böter. Det är bra att vara medveten om det, och ha koll på när det är grillförbud och när det inte är det. Vanligtvis är det bara grillförbud under sommarens hetaste dagar, kanske inte ens varje år. Var det råder grillförbud kan skilja sig mellan olika kommuner och län.

För övrigt kan du grill när det är grillsäsong. Den så kallade ”grillsäsongen” börjar i maj och pågår under hela sommaren. Sedan finns det faktiskt person som grillar året om. Det tillhör inte vanligheterna, men tillhör man gruppen som är särskilt matlagningsintresserad eller nördat in sig på just grillning, så kan du grilla året om. Man använder det helt enkelt som en alternativ värmekälla, då det kanske blir godare än vanlig ugnsstekt man även på vintern. Vill du prova att grilla mer regelbundet, eller till och med året om rekommenderar jag en mer påkostad klotgrill. Detta för att plåten är tjockare och den är överlag mer hållbar. Weber gör betydligt hållbarare klotgrillar än vad till exempel de gör på Jula. Priset är dyrare men kvaliteten är desto bättre. Vad jag inte går in på i den här artikeln, är rena proffsgrillar som används för exempelvis BBQ-tävlingar eller av proffskockar. Varje klotgrill i det här testet är prissatta för att de flesta som har en vanlig lön (eller är låginkomsttagare) ska kunna köpa den.

4 bra kokböcker

Nu ska jag tipsa om 4 väl utvalda kokböcker som jag själv äger och en lista med ännu fler kokböcker som jag spanat in. Detta är en väl genomarbetad lista på kokböcker, säkert bättre än annan andra liknande artiklar med de ”bästa kokböckerna” på nätet. Jag har tagit mig tid att jämföra många bra kokböcker, läst på och kollat mängder av omdömen. Den här guiden är för den som är geniunt matintresserad.

För övrigt ser jag verkligen framemot 3 nya saker. Det är en bra induktionsspis, en hushållsassistent från KitchenAid och ett helt nytt kök från IKEA plus golv, nymålade väggar och ny kakel. Det är så mycket roligare att baka och laga mat, om man har fina prylar, ett fint kök och riktigt bra recept. Det finns många bra recept på nätet om man verkligen djupdyker, men det finns också en hel del fantastiska recept i riktigt bra kokböcker som du inte hittar på nätet. Dessutom är det snyggt att ha på hyllan, och smidigare än digitala format när man faktiskt ska hantera råvarorna.

Såser av Tommy Myllymäki

Tommy Myllymäki, mästerkocken som slog igenom i Årets Mästerkock år 2007. Han har tagit silver i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda kocktävling. Han är en kock i världsklass, men det som framförallt märker ut honom (alltså hans specialitet) är att göra såser. Det märks verkligen i den här boken, där han presterar flertalet såser. Denna bok köpte jag själv så sent som igår. Den känns verkligen jättebra, jag tror att den är anmärkningsvärt bra ärligt talat.

En riktigt bra såsbok, som inte bara ligger, känns som ett viktig tillägg i samlingen, då jag har seriösa ambitioner med mitt nya matlagningsintresse. I den här boken finns bearnaise, rödvinssås, skysåser och efterrättssåser representerade. Detta tyckte jag var särskilt kul för min del, då jag tycker att BÅDE matlagning och bakning känns riktigt spännande.

Just nu är priset bara 216 kr med fri frakt hos Bokus.

Institut Paul Bocuse Gastronomique

Denna bok till skillnad från föregående är på engelska. Detta är en bok som är tillämpar för alla seriöst matlagningsintresserad vuxna, oavsett vilken nivå du ligger på. Paul Bocuse, ett ess inom det franska köket och kanske världens mest kända kock. Han är möjligen en fransk ett motsvarighet till Tore Wretman som var Sveriges mest meriterade kock under 1900-talet. Hans ”matinstitut” har publicerat denna fantastiska bok som egentligen inte är en regelrätt kokbok. Här får du steg-för-steg anvisningar (med pedagogiska bilder i färg) där du kan lära dig hur man gör olika moment precis som en 3-stjärnig Michelin kock. Det är väldigt mycket grundläggande saker men även mer avancerade moment. Allt från att steka en omelett till att bräsera en anka. Boken är ganska tjock, så det finns väldigt många saker, varav det mesta väldigt användbart.

Det är uppdelad i 3 nivåer. Man skulle kunna säga att nivå 1 är för nybörjare, nivå 2 är för de med lite mer erfarenhet och nivå 3 är för riktiga yrkeskockar eller mycket skickliga hemmakockar. Boken har ett väldigt fint omslag, det är inte bara en bok. Det är lite av ett hantverk, både ur ett kunskapsperspektiv och när det gäller själva tryckningen. Mycket fin bok, men också mycket användbar bok för den som verkligen är intresserad av matlagning. Detta är en bok, som inte nödvändigtvis behöver pryda fikabordet bara för att den är väldigt fin, men det är i slutändan upp till dig om du köper den. Den är lite dyrare än många vanliga kokböcker men den har många sidor, är väldigt välskriven, fint förpackad och ärligt talat känns den ännu dyrare än vad den faktiskt är. Jag vet, för jag äger den. Jag äger alla 5 böcker i denna lista.

Just nu är priset bara 641 kr med fri frakt hos Adlibris.

Champagne av Peter Liem

Efter flera nätters efterforskningar av de bästa kokböckerna jag kunde googla fram, så hade jag lagt åtskilliga timmar på att få fram den bästa tänkbara boken på engelska eller svenska om just Champange. Denna bok har ett fantastiskt fint separat omslag, med själva boken som är inbunden och ett separat fack för kartor över vingårdarna. Dessa kartor är idag väldigt aktuella, och helt unika. Det är något författaren själv har skapat, baserat på väldigt gamla kartor som tryckts i ett extremt begränsat antal. Dessa är väldigt behändiga att ha, speciellt faktiskt vill besöka distriktet och vingårdarna i verkligheten.

Sedan är själva boken enastående. Här beskriver Peter Liem historian kring distriktet, men även hur man lagrar på ett korrekt sätt och i minsta detalj kring vingårdarna. Det finns ett fåtal böcker, ofta från ambitiösa författare med underbara bilder som sticker ut. Jag tänker direkt på Lotta Lundgren och omslaget på Om jag var din hemmafru: eller hur man får en vardag att smaka som en lördag… Detta är onekligen en sådan typ av bok om man ska utgå från bilderna, även om det är en helt annan författare med ett helt annat innehåll och en annan konstnärlig fotografisk konststil. Den här boken är inte lika fylld med den humor som Lotta har, men den är definitivt inte torr och tråkig trots sitt mycket seriösa utformande. Tvärtom, är den mycket spännande att läsa. Här går författaren in på minsta detalj.

Värt att tillägga är att jag själv köpte min bok på Amazon, där är den lite billigare. Men jag kan säga som så här… jag fick köpa mer än en, eftersom att den första var skadad. Det är inte första gången som jag har erfarit att trasiga saker har kommit fram, när jag beställt saker från Amazon. Jag tror att det snarare har att göra med Amazons transport- och/eller lagerhantering att göra än något från själva tryckeriet. Därför rekommenderar jag att man köper boken på annat håll, till exempel genom länken nedan. Priset är ändå rätt så nära just nu.

Just nu är priset bara 599 kr med fri frakt hos Bokus.

Vår Kokbok

Den kanske absolut bästa Svenska kokboken? Detta är en grundkok fylld med vardagsrecept, som passar för alla som gillar nordisk matkultur… här finner du även lite mer lyxiga måltider. Detta är inte bara en kokbok, det är en arsenal med bra mat med ett nordiskt koncept. Skulle jag bara få läsa en enda kokbok hela mitt liv så skulle jag nog välja antingen den här eller den från Paul Bocuse Institute. Inget är heller så extremt komplicerad, så att det kräver gourmetkockutbildning, samtidigt är hela boken fylld med vällagad och bra mat.

Det är definitivt mat som (överlag) tillhör det nyttigare slaget. Man kan leva på recepten från den här boken, år ut och år in. Det är alltså bra mat och dessutom väldigt många recept. Få kokböcker har så många recept som denna, och det är en stor mängd recept. Boken har förfinats ända sedan 1951, då skriven av . Den senaste upplagan är den 27:e och nu reviderad av Sara Begner och publicerad av Norstedts.

Just nu är priset bara 302 kr med fri frakt hos Bokus.

Ännu fler kokböcker

Vill du hitta ännu fler kokböcker kan jag rekommendera en loppisrunda, antikvariat och till exempel Tradera på nätet. Men vill du ha nya fina kokböcker, så är bokhandlare ett givet alternativ. Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln med flera är alltid trevliga alternativ. Särskilt där man har möjlighet att gå in och faktiskt bläddra i kokböckerna.

Här är fler exempel på kokböcker som jag själv överväger:

 • Viltkokboken
 • Fiskkokboken
 • Chocolate: Recipes and techniques
 • Chokladmakarens Handbok
 • French Patisserie
 • Stora vinskolan: din kompletta guide till vinkunskap
 • Rullrån och tankebrus
 • Laga mig
 • Desserter med stil
 • Flippin Burgers
 • Mannerströms skaldjur
 • Under Pressure
 • Modern Sugar Flowers
 • Modern Sugar Flowers Volume 2

Hoppas att du som söker bra kokböcker hittade något som var särskilt intressant för just dig!

Saffran och skillnaden på kvalitet

Man kan använda saffran till mycket! Man kan ha det i smoothies, man kan göra kakor av det, Lussebullar och Paella exempelvis. Saffran är en sådan sak som man inte märker hur stor skillnad det faktiskt är ens förrän man har provat. Det är lite samma sak med till exempel robotdammsugare och andra saker som kanske kan tyckas vara onödigt men som i praktiken är väldigt bra. Man kan få en riktig aha-upplevelse.

Pris och kvalitet på Saffran

Förra året (för bara några dagar sedan) bakade jag en saffranskladdkaka med mandelmassa. Den var verkligen jättegod. Först bakade jag den någon dag kring jul och sedan på nyårsafton. Första gången använde jag Saffran från Apoteket Hjärtat. Detta bara några veckor efter att min särbo hade bakat lussebullar med betydligt sämre saffran.

Smaken var enastående. Bortsett från att själva receptet på kakan var top notch, så var också saffranssmaken jättegod. Den var mycket mer intensiv och samtidigt mycket mer raffinerad. Saffranet hade en bättre karaktär, det kändes att det var en helt annan kvalitet.

Priset på denna saffran var 30 kr. Till nyårsafton var man fattig efter julklappsköp och julmat. Det innebar att jag köpte en billigare saffran som bara kostade 10 kr på ICA supermarket. Den saffranen kommer från Prima. Jag måste konstatera att kakan fortfarande var god. Samtidigt hade den inte i närheten av samma saffranssmak. Den känns på något ser mer vattning och blev i jämförelse. Den hade inte samma fina karaktär och inte samma intensitet som den från Apoteket Hjärtat. Min särbo och jag konstaterade att vi bara kommer att handla saffranet från apoteket hjärtat i framtiden. Det är det ingen tvekan om.

Du kan köpa vanlig saffran till bra pris här:

Saffranets ursprung

Skillnaden på bra saffran och sämre har delvis att göra med ursprunget. Världens bästa saffran hittar man i Indien och Italien. Iran odlar 90 % av det som finns på marknaden. Det allra mesta tycks vara mediokert, även om det finns någon provins som håller världsklass.

Italien är en av få världsledare på saffran.

Traditionellt räknas saffran från Qaen i Iran, Kashmir i Indien och L’Aquila i Italien vara av de som har den bästa kvaliteten på marknaden. Den från Italien kostar ungefär 15-16 kanadensiska dollar (bara något lägre än den amerikanska dollarn) hos finbutiker i Kanada. Då är det bara 0,3 gram med hela pistiller till skillnad från de påsar i Sverige som innehåller 0,5 gram. I Sverige är den ibland redan finmald, ibland kan det också vara pistiller. Den enorma prisskillnaden på redan världens dyraste krydda borgar för kvalitets- och smakskillnader. Så det är ingen tvekan om att saffran kan smaka väldigt olika. Den saffran som är från Apoteket Hjärtat är från Spanien som också har hög kvalitet. Den tycks vara producerad där, till skillnad från annan saffran som bara paketeras i Spanien men kommer från Iran.

Farligt med överkonsumtion

Saffran kan också vara väldigt giftigt. Enligt Wikipedia är den högsta rekommenderade dagliga dosen 1,5 gram. Enligt artikeln blir du ordentligt sjuk efter 5 gram och den dödliga dosen är på bara 20 gram.

Hundar, djur och små barn kan vara ännu känsligare än vad vuxna individer kan vara. Hundar kan exempelvis dö av mycket lägre doser. En större genomsnittlig hund har däremot inga som problem att äta en lussebulle. Större hundar är mer toleranta än små. Så var uppmärksam om du bakar bullar, då vissa hundar som är mer glupska än andra (som till exempel Saint Bernard) kan lätt sluka en hel tallrik som står framme.

Äntligen en solig midsommar

Nu har midsommar precis passerat. Det har varit superfint väder! Man kan knappast klaga, då det var väldigt soligt och varmt. Inte mycket moln heller, i alla fall inte där jag firade. Jag firade med min särbo och hennes vänner. Vi dansade inte kring någon stång (vilket jag saknar förvisso, det var ett bra tag sedan nu) men vi åt en fantastisk middag och socialiserade.

Även 2 år med en fantastisk kvinna

På midsommardagen firade jag och min särbo 2 år. Trots (väldigt) stor åldersskillnad, så har vi hållit ihop trots kriser som att hennes hund har dött och själva coronapandemin. Det funkar faktiskt okej, på en mental är vi inte så värst obalanserade. Jag är nog lite ”gubbig”, ibland på vissa mindre smickrande sätt, och hon är väldigt ungdomlig. Så det fungerar mycket bättre än man kanske kan tro. Vi har dessutom flera gemensamma intressen som film, musik och (faktiskt) teknik. Jag älskar vissa regissörer som Polanski, Bergman och Lars von Trier. Jag älskar vissa stumfilmer, vissa konstfilmer och sådant som få 32-åringar faktiskt generellt är för unga och omogna uppskattar. Ett ex är 47 år gammal och hon tittar seriöst på Marvel. Och jag tror inte att det bara är för att hon har barn. Där är vi inte alls på samma våglängd längre.

Jag har lärt mig, att man ska strunta i vad folk tycker och tänker. Faktum är att jag är stolt, och har inga problem med att knäppa folk på käften med att jag ”skiter i vad ni tycker”, det här är mitt liv. Man ska ju ändå vara lycklig själv, inte göra andra lyckliga. Eller hur? Jag är stolt över att vara tillsammans med Ewa och jag kan stå för det. Hon är en underbar som person och riktigt vacker dessutom!

Det viktiga är att man mår bra och har kul tillsammans. Ewa är oerhört pigg och alert. Inga funktionsnedsättningar, ingen demens, ingen Parkinson och ingen rullator. Hon är fysiskt mycket starkare än de flesta i hennes ålder. Hon påtar i sin trädgård om dagarna och är väldigt energisk. Till skillnad mot många andra i hennes ålder är hon snabbtänkt och kvick i kommunikationen.

Hon är ovanligt teknisk dessutom. Innan vi träffades så hade hon helt på egen hand bygga en webbshop med hjälp av Texttalk. Även om den var amatörmässigt designad så funkade den och hon drog in pengar. Jag har lärt henne streaming (Google Chromecast) och det klarar hon några som helst problem. Faktum är att hon sagt att hon älskar det, sedan jag lärde henne det. Hon handlar en hel del saker på nätet dessutom.

Hon är nog ingen typisk ”tant”. Hon är en väldigt speciell person på ett fint sätt. Hon har varit textilkonstnär och tagit fram konst (tillsammans med andra kända textilkonstnärer) som sitter i Sveriges Riksdag. Hon har jobbat med stora regissörer och som kostymchef på teater. Hon är en konstnärssjäl, och väldigt färgstark individ. Jag har inte riktigt förstått varför vissa män är så rädda för den typen av kvinnor. Ewa bits inte, tvärtom så är hon världens snällaste. Inte mesig men ordentlig och snäll.

Ewa har en minst sagt en fantastisk trädgård, som jag ofta sitter och solar med henne. Hon har ett lusthus där vi brukar äta mat. Det är verkligen jättetrevligt. Hon har inte mindre än 4000 planterade växter och ett jättestort växthus på tomten. Hon samlar på olika rariteter som olika slags rosor och dylikt. Såklart, gjorde hon våra midsommarkransar.

Köksprylar och bra råvaror

Hon fick mig att bli intresserad av växter, framförallt grönsaker har jag blivit intresserad av nu. Intresset började växa fram i samband med att jag fick min första riktiga hyresrätt. Då började jag investera i möbler och inredning. Sedan började jag investera i till exempel köksprylar. Där började ett matintresse växa fram. Sedan började jag bli intresserad av matlagning och bakning, i samband med att jag fick hem köksprylarna och att köket blev finare. I skrivande stund saknar jag fortfarande 3 stora saker till köket. Det är en KitchenAid hushållsassistent, en riktigt snygg Oras blandare med digital diskmaskinsavstängning och en bra Induktionsspis. Vilket märke på spisen jag ska ha, har jag inte bestämt mig för ännu. Så, och med att jag blivit intresserad av köket och det man äter, oavsett om det är mat, bak eller dryck. Så har jag också blivit intresserad av själva råvarorna. Riktigt bra råvaror höjer verkligen upplevelsen har jag märkt.

Så jag har börjat fiska, men även intresserat mig för grönsaksodling. Jag köpte frön till blåa bananer på Amazon. Tyvärr tog de sig inte. Men jag köpte också en björnbärsbuske (Loch Tay) från Elitplantstationen. Den har tagit sig bra, och finns nu i Ewas trädgård. Jag kanske borde köpa en likadan att ha på min egen balkong. Tanken är att göra egna Strawberry Daquiri fast med björnbärspuré istället för på jordgubb. Det är min absoluta favoritdrink. På tal om alkoholhaltiga drycker, så köpte jag här om dagen en vägghängd vinkyl här om dagen. Supersnygg! Inte för jag dricker vin själv, men det är trevligt att ha på middagsbjudningar när min lägenhet är färdigrenoverad.

Soligt även hemma

Hemma hos mig är det också mycket soligt. Jag har många stora fönster i min lägenhet. Jag har ännu inte köpt gardiner och gardinstänger till hela lägenheten. Men jag har nu äntligen köpt alla gardinstänger utom 2 stycken. Jag har köpt ett par gardiner hos CM-tyger och ett par av ett ex som köpt på dollarstore eller Rusta. De var ovanligt snygga för att vara så billiga! Annars är jag inget stort fan av lågprisbutiker. Men jag behöver desto fler gardiner. Just nu behöver jag både gardiner till de 3 stora fönstren i vardagsrummet. Men jag behöver också en portabel AC. Det blir väldigt varmt med så mycket ljusinsläpp. Det blir många dagar en smula olidligt, jag dricker ganska mycket.

Jag har en fläkt som jag köpt på NetOnNet. Den lindrar plågan i framförallt sovrummet, när det är riktigt hett. Tyvärr orkar jag inte släpa runt på fläkten. Men i ärlighetens namn så räcker det inte. Fläkten fungerar bra och är absolut värda någon enstaka hundring som jag gav för den. En riktigt bra portabel AC kostar 8000-9000 kr. Men en sådan finns också på inköpslistan.

3 tips till dig som vill bli populär på Instagram 2021

Jag är en total nybörjare på Instagram. Men jag känner mig lite driven till att bygga upp ett konto där. Framtida influencer? Kanske, kanske inte. Det är nog rätt svårt att bli riktigt stor. Men man kan ju ändå få många tusen följare och bli ganska populär, om man ger sig tusan på det.

Mina 3 bästa nybörjartips

Jag är absolut inget Instagram-orakel, eller någon slags guru. Tvärtom, är jag som sagt en riktigt nybörjare. Men jag har lärt mig några saker genom att göra ordentlig research och experimentera. Dessa 3 tips är kanske inget för dig som redan vet allt. Men det kanske är hjälp på vägen för den som är i startgroparna precis som jag.

Tips 1 – Publicera högkvalitativt innehåll. Högkvalitativt innehåll innebär bra bilder (estetiska och med bra kamera), välskrivna och intressanta texter med bra språkbruk. Skriv om sådant som intresserar folk, inte bara sådant som intresserar dig.

Tips 2 – Tagga mycket och många. Använd så kallade hashtags. Hashtags, kan du använda flera för varje inlägg. Använd breda begrepp när du taggar. Tagga till exempel #filmtips eller #coolt istället för #danieltyckeromtomater som ingen söker på. Använd också geotaggar. En bra sak är att regelbundet geotagga på olika orter, för att nå ut till många människor.

Tips 3 – Var väldigt aktiv. Dela andra inlägg, skriv intressanta kommentarer (som gärna sticker ut) och följ många personer. Sedan kommenterar du deras innehåll så att även deras vänner får upp ögonen för dig. Var aktiv gärna någon timme varje dag. Inte minst, publicera mycket eget innehåll ofta.

Tjäna pengar och få goodiebags

Att nå nu till många följare kan vara lukrativt både för dig som är en enskild individ eller för dig som är företagare. Facebook, Twitter och även Instagram utmärkta kanaler för att nå ut till andra. Ibland kan företag vilja synas genom dig. Många som driver en egen blogg, eller som har instagram får produkter av olika slag helt gratis av företag. Det kan till exempel vara elektronik, smink, kläder eller inredningsdetaljer. Många tjejer med aktiva och seriösa konton kan till exempel få så kallade goodiebags.

Sedan finns det inte bara ekonomiska intressen med att ett aktivt Instagram. Många som pysslar med sociala medier har andra intressen. Till exempel Rosa Mannen (på Youtube) brinner för att göra en kulturgärning, där han delar gamla klipp från TV. Det han drivs av är att nå ut till andra. Många politiker, tankesmedjor, fackförbund eller politiskt intresserade jobbar med opinionsbildning på sociala medier. Många som kanske inte brinner för att få många följare använder den som en social plattform och för att komunicera med sina nära och kära. Instagram och andra sociala medier kan ha många fantastiska fördelar. Personligen tycker jag att just Instagram är den roligare plattformen, eftersom att den är baserad på främst bilder och inte bara text. Det gör att man kan utrycka sig mer konstnärligt. Det är också en utmärkt plattform för att visa upp olika saker, till exempel vad man har köpt eller för att marknadsföra något som företag vill att andra köper.

Affiliatemarknadsföring av trädgårdsredskap

Jag har en plan där jag ska marknadsföra trädgårdsredskap på nätet. Jag håller på att bygga en webbplats för försäljning trädgrådsredskap. Du hittar den på trädgårdskungen.se. Jag har ägt den en bra tag men jag har inte jobbat med den eller bekostat det som krävs för att bygga en webbbutik med affiliatelänkar.

Jag ska använda en plugin till WordPress som heter Datafeedr. Då kan man impotera produktbilder, produktbeskrivningar och andra egenskaper för produkterna från andra webbutik till sin egen. Dessutom håller pluginen affiliatelänkarna uppdaterade under förutsättning att man betalar den aktuella månadskostnaden. Det är ganska dyrt, men får man igång en omsättning så kan det verkligen löna sig. Vem vill inte liva upp sin trädgård om man har tid och möjlighet?

Inspiration från handelsträdgård

Jag fick min inspiration av Ewa’s Blomsterparadis som säljer bland annat stenpartiväxter. Det är en närstående till mig och hon har gått väldigt bra. Inledningsvis byggde hon en helt egen handelsträdgård. Hon har egentligen störst försäljning på perenner och rosor, men har en hel del annat i sin webbutik också. Det gäller bland annat stenpartiväxter, lundväxter, vattenväxter och mycket mer.

Ewa är en äldre dam som har under väldigt många år pysslat med trädgård. Hon är med i trädgårdsamatörerna. På egen hand lyckades hon bygga en webbutik och snabbt få mer omsättning än jag har gjort på mina flesta sajter. Detta är ganska imponerande med tanke på att jag själv är relativt ung och Ewa är över 70 år. Hon har ett fantastiskt driv, och är duktig på att ta till sig ny teknik till skillnad från vad många andra är i hennes generation. Så det ska hon ha en eloge för tycker jag. Jag hjälpte henne att får ner kostnaderna markant, med hjälp av ett nytt webbhotell. Vi båda använder nu Inleed, och där får man mycket mer för pengarna än hos de stora aktörerna.

Ewa driver ingen regelrätt handelsträdgård men har ett mycket stort växthus på sin egen tomt. Till skillnad från många andra som bedriver handelsträdgårds, så driver hon upp sina plantor från frön. Det tycker jag är väldigt imponerande att både göra det, för det är väldigt mycket jobb som sagt, och samtidigt driva en webbutik. Idag får hon en hel del hjälp av mig.

En lukrativ nisch för SEO och affiliate

Trädgård är en nisch som inte många inte riktigt upptäckt, som håller på med SEO (eller sökmotoroptimering) och affiliatemarknadsföring eller e-handel. Beroende på om du har ett bra sortiment att tillgå så finns det stora möjligheter att göra pengar. Men liksom andra nischer på webben, så kommer man sällan någonstans utan att jobba hårt och disciplinerat en längre tid. Ligger man i, så är det fullt möjligt att göra bra med pengar. Där känner jag att jag själv borde försöka fokusera mer. Men tyvärr kan jag vara alltför odiciplinerad och lat.

Problemet med just växter är att det finns inte så många affiliateprogram. Interflora finns, men de säljer snittblommor. Ewa säljer däremot plantor i trädgården. Vissa e-handlare som håller på med trädgård säljer fröer. Jag hoppas att det kommer ett bredare utbud i framtiden. Sedan finns det givetvis trädgårdsredskap som jag tänkt på att jobba med. Men dessa redskap, är mångt och mycket, egentligen maskiner och dylikt. Så man kanske inte ska kalla det trädgård riktigt, även om det är trädgårdsmaskiner jag inriktar mig på. Men jag ska fokusera även på andra saker som berör trädgården, som till exempel trädgårdstomtar och liknande

Orbaden Spa och Konferens

Det finns många bra SPA anläggningar i landet. Det finns desto fler mediokra SPA anläggningar. Många av dessa verksamheter är sammansvetsade med till exempel lokaler för konferensbokningar, hotell, äventyrsbad eller butiker. Här skriver jag lite allmänt kring SPA och konferenser, och jag får inte betalt för att marknadsföra ett visst företag. Däremot vill jag använda ”Orbaden Spa & Resort” (som det egentligen heter) som en fallstudie, eller kanske snarare ett typexempel på en lyckad SPA-anläggning.

Vad kännetecknar ett bra SPA?

Det som kännetecknar ett bra SPA är behandlingarna. Vilken kvalitetet de har på sina produkter, men också till exempel vilken standard som finns i lokalerna och framförallt vilket kundbemötande man får. För många personer är det väldigt viktigt med prissättningen också. Man kanske inte bryr sig om, hurvida SPA-avdelningen har mediokra produkter så länge de upplever att de får en bra SPA-upplevelse.

Sedan är ju vad som är bra och inte bra, en mer subjektiv och indviduell upplevlse. Man kan generellt utgå från rykte. Många vet att Grand Hotell i Stockholm har ett utmärkt SPA. Men det finns många som inte alls uppskattar denna typ av miljö. Sedan kanske ett visst sorts klientel inte skulle få ett lika bra bemötande.

Folks fördomar, åsikter och identitet spelar ofta roll, även när det gäller anställda på ett visst företag. Antagligen skulle kungen få ett betydligt bättre bemötande än vad en hemlös eller en raggare skulle få, inte minst på en exklusiv anläggning. Samma sak gäller om man går till ett betydligt mer nedgånget ställe i någon förort någonstans, med vita byxor, rosa skjorta och bakåtkammat blont hår. Folk blir lätt otrevliga, tänker vad är det för typ. Detta är givetvis en grov generalisering och gäller inte bara raggare, snobbar eller SPA-anläggningar för den delen heller.

Något man absolut kan utgå från är omdömen på Google. Jag tycker personligen att Google har utmärkta omdömen. Men även Trustpilot är bra. Men man kan aldrig lita på dessa till 100 %. Det finns ibland organsierade fusk, där man registrerat bluffkonton, ibland med multipla IP-adresser. Detta har jag sett förekomma i framförallt andra branscher, till exempel hos oseriösa firmor som erbjuder hårtransplantationer. Då är det inte alltid helt enkelt att genomskåda det, framförallt inte om man inte har väldigt god datorvana. Denna typ av organiserade fusk är ändå inte särskilt vanliga, så man kan utgå från att det mesta stämmer.

Så kontentan är att man kan utgå från iallafall 3 punkter:

 • DU atteraheras till människorna, lokalen, området och prissättningen
 • Det är ett SPA med bra (helst utmärkta) omdömen på nätet
 • Det är ett SPA med bra rykte i din umgängeskrets eller bland folk på stan

Orbaden Spa & Resort har ett genomsnitt på 4,5 av 5 stjärnor vilket får ses som utmärkt. Dessutom har jag blivit personligt rekommenderad att gå dit. Däremot tilltalas jag inte av orten (eller att åka så långt), därav ett minuspoäng. Skulle jag gå på SPA idag och det inte fanns bra alternativ i närheten, så skulle jag absolut överväga det. Iallafall om jag hade en semesterweekend. För övrigt har Orbaden fantastiska sviter, som inte går av för hackor. Det är bara att kolla in deras startsida. Hade jag varit där så hade jag tagit med mig min käraste, kanske köpt en whiskey och tagit mig ett morgondopp. Gärna en vacker sommardag.

Bra lokaler för lyckade konferenser

Vad som är A och O för lyckade konferenser är innehållet. Var produktiv och redovisa bra resultat (eller om ni vill uppnå något annat), så blir en konferens nästan alltid lyckad. Men en dålig lokal kan vara förödande för resultatet, om du får problem att presentera det.

Detta är viktigt när du ska genomföra en lyckad konfrens:

 • Bra belysning
 • Funktionell teknik
 • Mysig atmosfär

Vissa personer presterar mycket sämre, om atmosfären är dålig. Dålig atmosfär är aldrig bra i jobbsammanhang, och i princip aldrig bra i privata sammanhang heller. Man vill inte gå till lokal där det luktar dåligt, med sliten inredning eller där värden är otrevlig. Sedan att projektorn eller datorerna fungerar är ganska vässentligt, om man är beroende av dessa. Det får inte heller bli för trångt och det får inte vara för mörkt. Det låter som basala saker, som borde vara självklara även om de inte alltid är det.

Välkommen till min nya blogg!

Varmt välkommen! Än en gång ska jag börja skriva på en ny blogg. Det har blivit lite av en ritual för mig att skapa ett lite mer genomarbetat ”hello world”-inlägg. Det är något som har utvecklats, där jag antingen helt har slopat en introduktion eller författat något i stil med detta.

Det ska bli väldigt spännande med den här bloggen, något jag har spånat på och ser framemot. Jag har flera gånger tänkt tanken att skapa en blogg som mer liknar något en influencer har, inte bara en vanlig reklaminriktad blogg. Frågan är bara hur det kommer att gå, för det är inte den första gången. Men jag jobbar på att hela tiden utveckas och göra bättre och bättre webbplatser. För mig är mina sajter (liksom livet) en utvecklingsprocess.

Jag tänker att bloggen delvis ska vara personlig, men även delvis reklamfinansierad. Alternativt satsar jag på samarbeten där jag marknadsför något, och får något annat i utbyte. Då menar jag inte nödvändigtvis pengar eller materiella ting, utan kanske gentjänster eller marknadsföring. Jag tror att det skulle kunna vara en spännande affärsstrategi. Det vill säga lägga 100 % av alla potentiella intäckter på egenreklam. Om man lyckas kanske man växer till oanade proportioner, eller så gör man det inte. Det viktiga är att göra denna blogg kvalitativ och läsvärd. Det är min ambition, något som jag har fått träna på med min förra blogg som numer är såld.