Så kommer du igång med din trädgård

Det här med trädgård är hemskt spännande. Det är lite av en ny hobby, för mig men även för många andra. År 2021 (och säkerligen kommande år) har det blivit nästan lika trendigt att ha en snygg trädgård som att stå i köket. Fast samtidigt är det många som inte orkar och vill bara ha en gräsmatta utan buskar. Vissa orkar inte, eller är inte intresserade. Andra nördar ner sig bland perenner och rosor.

Här kan du lära dig mer

Det är just det här med att nörda ner sig, att lära sig nya saker. Man föds inte som vare sig rockstjärna eller botaniker. Eller hur? Visste du förresten att de flesta gitarrister är självlärda till skillnad från de flesta pianister som är upplärda? Du kan givetvis lära dig en hel del om trädgård på egen hand, precis som Bob Dylan och många andra. Då är steg 1 att läsa på. Steg 2, skulle jag vilja påstå, är att få praktisk erfarenhet.

Här är några tips på var du kan lära dig. Det finns mängder av bra trädgårdsbloggar. En vän bloggar på slattvarva.com, som jag kan varmt rekommendera. Det finns också trädgårdsforum som på Odla.nu, där man kan läsa en hel del om trädgård. För den som inte gillar att läsa på en digital skärm kan prenumerera på en tidning. Allt om Trädgård, är en mycket populär trädgårdstidning.

Allt om Trädgård har även en nybörjarkurs.

Trädgårdsprylar

Du som vill börja med trädgård kommer att behöva en viss uppsättning trädgårdsprylar också. Här skiljer det sig givetvis från person till person, beroende på vilket behov man har. Har man en enorm trädgård, eller vill man bara ha några krukor på balkongen.

Vissa saker som anses mer eller mindre grundläggande:

 • Gräsklippare eller gräsklipparrobot (främst för husägare)
 • Krukor
 • Planteringsjord (eller specialjord)
 • Sekatör
 • Skottkärra
 • Spade
 • Kratta
 • Bevattningssystem
 • Växthus
 • Skyddsutrustning

Tips på pålitliga varumärken:

 • Gardena
 • Fiskars
 • ARS
 • Bosch

Rätt pryl till rätt sak

Mycket av det där känner man säkert igen sedan tidigare, om man till exempel sedan barnsben är uppväxt i hus. Det finns många specialprylar också. Till exempel växtbelysning, pallkragar eller specialkrukor för hydroponisk odling. Det betyder alltså att du odlar direkt i vatten med olika näringslösningar. Det finns enormt mycket spännande man kan göra. Allt från att odla vackra palettblad i sovrummet eller dvärgbusktomater på altanen till ovanliga exotiska bananer i klimatanpassade växthus.

Oavsett vad man ska hitta på för kul, kräver det mesta prylar. Prylar underlättar ofta tillvaron, men inom trädgård kan det vara en absolut nödvändighet. Vissa som precis börjat lära sig om trädgård tror exempelvis, att man bara kan plocka jord från skogen som man kan plantera rosor i. Det är inte riktigt så enkelt, tyvärr. Det här med odling kan i vissa fall vara väldigt komplext. Man lär sig om allt från att använda olika redskap till biologiska egenskaper om hur du planterar. Visste du till exempel att både pH-värde och näringsvärde är viktigt för att din planta ska trivas? Andra saker som kan vara utmanande (och i vissa fall också kräva utrustning) är när man tar fram och korsar hybrider av olika slag. Man brukar ofta prata om pollinering. Du kan faktiskt till och med köpa nyttodjur och bin, inte enbart ”prylar”.

Budgetprodukter

Det finns väldigt mycket budget produkter också. Du kan givetvis köpa saker på Biltema, Wish och Överskottsbolaget till varierad kvalitet. Vissa saker är säkert lika bra som vissa dyrare saker. Men rent krasst får man ofta (men inte alltid) vad man betalar för. Sedan är det upp till dig vad man vill lägga pengar på. Vissa kanske känner man vill ha större utrymme att köpa plantor, än att köpa fina verktyg. Vissa kanske inte gillar konsumtionssamhället, och är emot dyra prylar som kanske upplevs som onödiga.

Oavsett, om du köper dyra prylar eller billiga prylar. Så ska du veta dyrare ofta håller längre (har ibland längre garantitid) och är mer användbara. Påkostade sekatörer är betydligt vassare än sekatörer som är riktigt billiga. Då kan man fråga sig om man behöver en proffs-sekatör. Ja, jobbar du som trädgårdsmästare eller verkligen brinner för din stora trädgård (och har råd) så kanske det kan vara ett vettigt alternativ. Är du nybliven student med gröna fingrar duger nog Biltemas sekatör alldeles utmärkt.

Men jag skulle personligen hålla mig från lågprisprodukter från exempelvis Kina. Av den enkla anledningen att det kan röra sig om samma typ av produktion som piratkopierade plagg eller möbler med vidriga arbetsförhållanden och oetiska metoder. Exempelvis förekommer det att sådana exportvaror inte når upp till europeiska säkerhetsskrifter. Det är något att tänka på, oavsett om du köper trädgårdsprylar eller andra saker. I slutändan är det antagligen du själv som bestämmer vad du lägger dina pengar på.

Hur man renoverar en trappa

Funderar du på att rusta upp huset? Det finns många moment där och många metoder man kan använda sig av, bortsett från alla produkter och material. Trappan är en central plats i hemmet. Det kanske är lite överdrivet att kalla det för hemmets hjärta, men det är en ganska centrala del av hemmet som man kanske inte lägger så mycket krut på. Man kan säga att trappor (kan) vara underskattade. Det finns givetvis undantag. Den som har (eller besökt) ett arkitektritat hus, vet hur vackra trappor faktiskt kan vara. Även offentliga trappor i kända byggnader kan användas som inspiration. Trappor är lite som bilar.

Antingen är det funktionella, du tar dig till punkt A till punkt B. Eller så får man en resa med lyx och flärd. Eller med klass och stil, kan man säga. Den som är inredningsintresserad eller intresserad av att designa sitt hem snyggt, bör absolut överväga designa sin trappa snyggt.

Metoder för trapprenovering

Återigen, finns det många metoder för dig som ska renovera sin trappa. Jag ska gå igenom 2 stycken metoder som är bra. Den första metoden är snabb, smidig och väldigt lyxig men relativt dyr. Den andra versionen är en mer klassisk trapprenovering. Den är (säkert dyrare) om man anlitar firma men billigare om man är ensam. Dock väldigt slitsam, och slutresultatet beror helt och hållet på duktig och estetisk de som utför jobbet är.

Formtrappan

Den här metoden är baserad på en tjänst. Nämligen Formtrappan.se, som är en tjänst för dig som renoverar vill få snygg och smidig trapprenovering utan att behöva göra något själv. Till skillnad från klassisk trapprenovering så, hjälper de till och mäter trappstegen. Det ingår i priset. Efter mätningen sköter robotar och skär ut trappstegen med laser och perfekt precision. Därför är detta en superbra lösning för företagare som har en trappa, i Sverige.

Dessutom är Formtrappan ett Svenskt företag med produktionen här i Sverige. Fabriken ligger i Västerås för att vara exakt. Produktionen är dessutom väldigt miljöanpassad, något som är viktigt för många kunder i dag, framförallt i Sverige.

Kostnaden för ”Formtrappan” varierar, då trappor skiljer sig åt. Överlag är det runt 20 000 kr och uppåt. Hos Formtrappan.se får du trapprenovering fastpris. Då ingår allt inklusive mätning, material och hantverkarkostnader. Beroende på vilken snickerifirma det rör sig om, kan det bli billigare och även snyggare. Formtrappan erbjuder olika varianter och nyanser av massivt trä. Det är framförallt EK i olika toner men det finns även fler träslag. Formtrappan passar många olika slags hem, mest moderna och ”vanliga” hem. Ska man däremot renovera i ett gammalt hus, kanske från en viss epok med särskild inredningsstil, till exempel sent engelskt 1800-tal. Då kanske man ska överväga en klassisk trapprenovering.

Klassisk renovering

Denna metod består av några olika steg:

 1. Riv bort yttermaterialet. Lös upp gammalt limm med rätt typ av kemikalier, eller vanligt lösningsmedel som terpentin eller T-röd. Vänta ett tag efter du har applicerat på medlet, så går det lättare att skrubba bort. Du kan använda en spackel, en ordentlig svamp eller en trasa. Det kan krävas visst tålamod.
 2. Spackla. Applicera trä-spackel bland sprickor och mindre skador men använd sandspackel för större defekter. Vänta ut den angivna torktiden.
 3. Dags att slipa. Använd ett lagom finkornigt sandpapper. Men det är betydligt smidigare att använda sig av en slipmaskin. När hela trappan är slipad ska du byta ner dig till ett mer finkornigt slippapper. Se till att slipa i rätt riktning, för att få rätt struktur. Vill du vara noga kan du i efterhand kontrollera att ytorna är jämna med ett vattenpass.
 4. Sista steget är att måla. Det är först efter detta steg man ser slutresultatet av trappan. Först grundmålar man, och låter det torka. Då ska man använda rätt sorts målarfärg för det. Bättre grundfärger kan ha egenskaper för att exempelvis hindra odörer att tränga igenom. Sedan målar du en eller ett par gånger till med den kulör du vill ha.

Det är alltså inte svårare än så. Men absolut slitsamt. Det slitsammaste är antagligen slipningen. Räkna med att det tar uppemot ett 2-3-4 dagar om ni är flera och jobbar stora delar av dagarna.

Inredning och dekorering

När man har kämpat hårt med sitt hem, så är det väldigt kul att inreda och dekorera. Ett komplett hem känns inte helt komplett med vare sig fina prylar eller godtycklig standard av fastigheten. Därför, vill jag tipsa lite kring inredning och dekoration. Det finns många kreativa sätt man kan snygga upp en trappa som ser vanlig ut. Här är några tips.

 • Halkmattor hjälper inte bara till att undvika att man halkar. De kan rädda livet på personer. Många kanske inte vet att varje år dör faktiskt folk av att ramla i trappor. Äldre och funktionsnedsatta är särskilt utsatta grupper. Dessutom kan rätt halkmattor i rätt trappor lyfta looken på hela trappan.
 • Tavlor kan göra otroligt mycket för utseende. Det finns idag ett hett utbud av snygga posters att beställa hem online. Andra kanske föredrar litografier eller riktiga originalverk. Allt beror på din budget och vad du är intresserad av, som mycket annat här i livet.
 • Speglar är kanske lite ovanligare men kan absolut bidra till ett mer personligt och annorlunda utseende. Det kan vara ett bra sätt att försäkra sig om att allt sitter som det ska på kroppen, när du ska till jobbet eller skolan.
 • Förvaring är något jag tipsat om tidigare, men inte här på denna blogg. Det kan vara smart att faktiskt skapa förvaring (lådor, hyllor eller vanliga förråd) både under trappen och i väggen bredvid. Det kan krävas viss planering eller renovering, men det kan vara ett smart sätt att optimera utrymmen på.
 • Vinkyl eller snarare ett mindre ”vinrum”. Mer som en kyld garderob med olika hyllplan, gärna också LED-belysning. Det kan vara oerhört läckert (inte minst med skjutdörrar) att ha under trappan. Det finns entusiaster och vinkännare som har gjort så, om man googlar rätt på lite bilder.

Ja, det finns många lösningar och varianter. Det går också att göra trappan mer personlig genom att välja mer personliga färger på själva trappen och väggarna vid trappan. Man kan ha en trappan av härdat glas, om man törs. Det kan vara väldigt läckert, inte minst i moderna hem. I många fall, finns det också belysning i trappan. Där finns en rad alternativ där man kan välja olika kronor eller sätta upp spotlight till exempel.

Sport och idrottsmassage i Stockholm

Många människor tränar och sportar i olika former. Vissa gör det av rena hälsoskäl, andra gör det för att de vill prestera i motionslopp eller på tävlingar. Utöver själva träningen finns det en rad sidoaktiviteter som är bra att göra. Stretching, mental träning, optimal kosthållning och sportmassage är några konkreta exempel. Här går jag in på det sistnämnda.

Vad är idrottsmassage?

SPA massage i all ära, men olika former av massage, kan vara så mycket mer än bara en mysig stund en lördag eftermiddag på spahotell. Det är absolut inget fel på den sortens massage heller, men det finns massageformer som faktiskt bidrar till förbättrad hälsa. Dels, så klart för rehabilitering av skador men något fler som tränar borde prova (och regelbundet få) sport- och idrottsmassage.

Det finns åtminstone några bra aktörer, till exempel populära Massage Stockholm erbjuder idrottsmassage. Det finns säkert andra vettiga alternativ också. Men vad är skillnaden på dessa idrottsmassage och sportmassage kan man fråga sig? Det är faktiskt samma sak, bara en synonym.

Inte bara för träning

Syftet med denna behandlingsform för elitidrottare och personer med en väldigt aktiv livsstil, är att bidra till förbättrad återhämtning. Men du kan också förebygga och behandla skador, mjuka upp eller förlänga vävnaderna i kroppen, vilket kan vara till fördel i tävlingar. Det finns ytterligare fördelar för den som har ett skönhetsideal, då man kan förhindra ärrvävnader och sammanväxningar i muskulaturen.

Men tvärtom vad det låter, så är faktiskt idrottsmassagen inte bara något som passar träningsmänniskor. Man kan anpassa massageformen (som är prestandabaserad) till den som vill uppnå mål snabbt och effektiv. Till skillnad från traditionell behandlingsmassage så är denna massageform mer intensiv, vilket har visat sig vara fördelaktigt.

Idrottsmassagen är till för dig som har smärta, stelhet och värk i kroppen, konstant eller som kommer och går. Oftast kommer smärtan från överbelastad muskulatur, skador och nerver. Här ingår främst undersökning med syfte att bedöma, komma tillrätta med, förebygga och / eller lindra olika problematiska tillstånd. Det handlar främst om sådant som härstammar från våra rörelse- och stödjeorgan, dvs muskler, leder, skelett och nerver.

Många kanske undrar varför denna massageform skulle vara bättre bara för att den är mer intensiv och genomgående. Men det är inte riktigt så enkelt. De som jobbar professionellt med klassisk massör (en vanlig massageterapeut) har inte riktigt leka bred kunskap som en diplomerad idrottsmassör. Riktiga idrottsmassörer har fördjupad kunskap inom till exempel sjukgymnastik, rehabilitering, massage, idrottsmedicin, kiropraktik, osteopati och fysträning. Idrottsmassören jobbar inte enbart med massage. Här kan man göra medicinska bedömningar, förebygga, lindra och komma tillrätta med olika slags hälsoproblem på ett sätt som man inte kan när man bokar in vanlig klassisk massage.

Köp arbetsbelysning på nätet

I den här artikeln ska jag gå in lite på arbetsbelysning och näthandeln. Framförallt så vill jag rekommendera en nischad e-handlare och gå in på olika exempel där arbetsbelysning är tillämpbart. Det finns idag ett fantastiskt utbud av webbutiker och produkter. Det har aldrig varit enklare att beställa det man vill ha på nätet.

Praktiskt med arbetsbelysning

För det första finns det olika former av arbetsbelysning. Arbetsbelysning är alltså ett vitt begrepp som kan innefatta olika sorters produkter. Det finns varningsbelysning. Det är bra att ha om man råkar ut för en olycka, eller om man som yrkesman/volontär hjälper till vid olyckor. Plogbelysning är något som var och varannan man använder. Framförallt om du har villa, egen tomt och om du plogar själv. Det förekommer i viss utsträckning bland hushåll som inte ligger i tätorter.

Pannlampor kan vara enormt användbart. Själv använde jag en pannlampa när jag fick strömavbrott sist. Här förekommer strömavbrott kanske 1 gång per år eller 1 gång vart annat år. Då syftar jag enbart på problemen med stadens elnät. Jag hade faktiskt ytterligare strömavbrott för bara 4 timmar sedan och vid ytterligare några tillfällen de senaste veckorna. Problemet bottnar i att huvudsäkringarna är väldigt gamla. Vi pratar om huvudsäkringar inklusive kablage från kanske 40- eller 50-talet. Men vi har bokat in en elektriker, så det är på gång att åtgärdas. Så i praktiken har pannlampan räddat mig flera gånger om.

Sedan har jag också påbörjat en renovering. Hade jag inte redan haft arbetsbelysning hemma, så hade jag absolut kollat in alternativ från arbetsbelysning.nu. De har många typer av arbetsbelysning, inklusive samtliga exempel som jag redan har nämnt i den här artikeln. Sedan finns det mycket annat kul man kan köpa till garaget. Jula har till exempel arbetsskåp som jag nu blev intresserad av. De verkar vara prisvärda och robusta men verkar tydligen ha fått kritik för att vara skadade eller kantstötta. Detta beror antagligen på bristfällig hantering, kanske på något lager.

Men i skrivande stund har jag faktiskt inte heller någon bil. Jag får skylla på att jag har i många år bott i Stockholm utan något konkret behov. Men jag har faktiskt börjat spåna på att köpa en begagnad Porsche 911 Carrera 4S. Då tänker jag på en modell som är ungefär 10 år gammal. Jag tror att det är fullt realistiskt inom en 10-års period. Hade jag inte haft sådana pretentioner med att totalrenovera min lägenhet, så tror jag att det hade gått klart snabbare. I samband med detta kommer jag också att slå till på arbetsbelysning, arbetsskåp, verktyg och förstås en lämplig lokal.

Större utbud på nätet

Ny teknik kan öppna upp en ny värld av möjligheter. Det märks inte minst nu under Coronapandemin. Det är ingen hemlighet att e-handeln har slagit extrema rekord. Mat, inredning, kläder och bildelar bland mycket annat säljs på nätet i en extremt hög utsträckning. Coronapandemin är i huvudsak något väldigt negativt (då folk faktiskt dör) men när det kommer till både läkemedelsutvecklingen och den tekniska utvecklingen, så har den bidragit med positiva saker.

Tack vare pandemin har vi idag en motsvarande omfattning av e-handel som vi kanske skulle ha haft om 5-10 år eller mer. Väldigt många lokala firmor och småföretagare har hittat ut på nätet. De har helt enkelt varit tvungna för att överleva. Andra har dragit nytta av den enorma efterfrågan. Det kan till exempel röra sig om butiker i lokala gränder i småstäder eller helt nystartade webbutiker, som ibland kan ha helt unika sortiment. Detta är fantastiskt, inte minst för människor som befinner sig i mindre orter.

Helt plötsligt kan man som mig (som bor i Degerfors) få ett motsvarande utbud som om man bodde i en storstad. Vill jag ha delikatesser? Då kan jag bara handla på nätet. Vill jag ha en ovanlig bildel, då kan jag beställa den på exempelvis Ebay. Vill jag ha särskilt belysning till garaget, då kan jag handla på arbetsbelysning.nu. Det är för övrigt en väldigt bra butik när det kommer till just arbetsbelysning.

Tips på viktiga SEO-trender 2021

Den här artikeln såldes till en kund som ändrade sig, så jag publicerade den själv utan sponsring.

Det dyker upp nya SEO-trender i stort sett varje år. Det kan vara fördelaktigt att hänga med i svängarna i det aktiva landskap som IT-branschen befinner sig i. Det gäller inte minst inom SEO och internetmarknadsföring eftersom att Google släpper många olika uppdateringar av deras algoritmer varje år. Vissa går det ut med offentligt, andra är det ett större hemlighetsmakeri kring. Då får man utforska vad som fungerar och inte fungerar. Det här är några av de hetaste trender just nu inom SEO.

Optimering av mobila enheter

Mobila enheter har varit en het potatis inte bara i år utan även de senaste åren. Det är en trend som antagligen är här för att stanna. I år har det blivit mer påtagligt hur mycket Google värderar mobil optimering. I somras genomförde de en algoritmuppdatering där det ställs ännu högre krav kring användarvänlighet och laddningstider av olika element

Några grundläggande SEO-faktorer för mobila webbplatser:

 • Snabba laddningstider
 • Responsiv design
 • SSL-kryptering är viktigt för alla enheter
 • Modern design utan t.ex. Flash och pop-ups
 • Korrekt användning av olika former av metadata

Använder man WordPress eller andra stora CMS, så kan man ofta installera tillägg av olika slag där man kan förbättra laddningstiderna. Det görs genom att implementera caching. Det kräver ofta stöd från webbhotellet, där till exempel vissa PHP moduler måste vara aktiverade. Man kan också få snabbare laddningstider genom att använda ett webbhotell med hög prestanda, det vill säga med snabb uppkoppling och kraftfulla servrar. Där är det viktigt att man gör sin läxa, så man vet att man ligger på ett seriöst webbhotell där man får det man betalar för.

SSL-kryptering har nästan alla moderna webbplatser idag. Det erbjuds helt kostnadsfritt genom en tjänst som heter Let’s Encrypt. Den tjänsten finns implementerad hos många webbhotell idag. Antingen är det automatiskt aktiverat eller så kan du enkelt aktivera det med några klick från panelen.

När det kommer till modern design, så gäller det här att man att man har en modern version av exempelvis WordPress och en modern mall. Har man en egen utvecklare (eller utvecklar själv) bör denne vara kompetent, påläst och uppdaterad. Responsiv design innebär att webbplatsens element och innehåll formar sig efter skärmens storlek. Sitter du på en stor OLED TV, så anpassar sig webbplatsen till skärmens upplösning och mått. Sitter du på en liten smartphone eller en medelstor surfplatta så ser den ändå bra ut. 

När det kommer till metadata så är några av de mest grundläggande metatitlar, metabeskrivningar, metarubriker och möjligtvis alt-taggar. Här skiljer sig just mobila webbplatser från de från en dator, då det inte får plats lika mycket text. Därför bör man fatta sig kortare. Men det gäller enbart metabeskrivningen. De flesta mobila webbläsare läser in metatitlar på 50–60 tecken. Den maximal längden för metabeskrivningar är 165 men den maximala längden på mobila enheter är bara 100.

Strukturerad data

Strukturerad data är avancerade SEO-faktorer som är viktiga och varit relevant de senaste åren. Det har också kommit nya tillägg och förändrats en del. Men vad är aktuellt för i år? Det har kommit ny strukturerad data för att markera särskilda händelser och höjdpunkter i videoklipp. Den metadata som Google vill ha, måste finnas med i själva videofilen. Detta kan vara användbart för att öka relevansen för din sajt (så kallad semantisk SEO) men också för att locka fler besökare som googlar efter specifika händelser och höjdpunkter.

Ytterligare en ny typ av strukturerad data är “seek markup”. Där kan du markera särskilda händelser för att synliggöra dem direkt i SERP:en. Har du då ett utdrag på Google i form av en video, så syns inte bara själva videon utan också diverse kommenterar kring vad som sker i videon och när. I praktiken påminner det om videospelaren som Soundcloud har haft i flera år. Denna strukturerade data har under en period befunnit i sig i BETA men är nu fullt operativ för produktionswebbplatser*.

* Produktionswebbplatser är (till skillnad från staging-webbplatser) färdigtestade och stabila webbplatser. Det är ett professionellt begrepp som ofta används kring utvecklingen av kommersiella webbplatser i större skala eller kring utveckling av statliga webbplatser.

Snygg design till det moderna hemmet

Jag har nämnt i en tidigare artikel om vinylskivor, att jag även övervägt att skriva om design i hemmet. Något jag precis fått upp ögonen för är designmöbler men även annan spännande design. Här är tips på produkter som jag själv äger eller tänker köpa. Men det är också lite tips och inspiration för de som vill inreda sitt hem med något snyggt och modernt. Notera att denna artikel inte är sponsrad på något sätt, jag får inte ersättning om ni köper något eller några andra fördelar. Den här artikeln kommer direkt från hjärtat, vad jag tycker är snyggt och vill rekommendera. Faktum är att jag kommer skriva en rad artiklar som inte är sponsrade den närmsta tiden.

Tips på designermöbler

Här är de designermöbler, inredningsdetaljer andra designprylar som jag själv redan äger eller tänker att köpa i framtiden. Jag har valt ut dessa för mitt eget hem med stor omsorg.

Eva av Bruno Mathsson

Denna fåtölj är en riktig designklassiker. Den designades på 40-talet av ingen mindre än Bruno Mathsson. De befintliga modellerna ingår i en aktuell kollektion, så jag hoppas att jag hinner slå till innan det är för sent. Just den här stolen känns på något sätt symbolisk på något sätt. Min särbo och stora kärlek sedan 2,5 år heter Eva och en av mina absolut första romanser i livet var med en betydligt äldre kvinna som hette Eva. Det känns ganska passande att fåtöljen både ser ”sexig” ut och har svart läder. Dessutom tänkte jag köpa 2 stycken! Att jag valde just den här fåtöljen har egentligen ingenting med någon av personerna att göra, men det är ett lustigt sammanträffande helt klart. Fåtöljen finns i en rad olika utföranden, även med andra material och färger.

F-Shelf från Maze Interior

Denna skönhet (som är ett nattduksbord) finns med en riktning både till höger och till vänster. Jag ska skaffa den som är till vänster, då jag har min säng tätt intill väggen på andra sidan. Man monterar denna på väggen. Jag har köpt en begagnad PAX-garderob från mitt ex. Den har jag omorganiserat, renoverat och uppgraderat ganska ordentligt med nya spegelglasdörrar, sensorstyrd LED-belysning och bättre inredning. Det är den äldre (numer utgångna) kulören av ekfanéer. Dagens ”ek” på IKEA är nämligen vitlaserad och i mitt tycke inte heller lika snygg, ser aningen billigare ut också. Den här ser mer ut som vanlig ek och passar därför estetiskt väldigt bra med F-Shelf. Det bör också tilläggas F-shelf är tillverkad med utomordentligt höga krav på miljövänlig produktion, något som kan vara av intresse för den som bryr sig.

Brick från Spectral

Liksom många dyra möbler, så finns denna i en rad olika färger och utföranden. Den finns i 3 olika bredder, på ungefär 100cm, 150cm och 200cm. Den finns i mängder av färger och med flera tillbehör. Till exempel kan man få med en inbyggd centerhögtalare längst ner såsom på bilden här. Man kan få den med frostat glas och olika förvaringsalternativ. Detta är ingen vanlig TV-bänk. Detta är en TV-bänk som är byggd för Hi-Fi entusiaster och cineaster (det vill säga filmnördar). Det innebär att den är särskilt anpassad för stora förstärkare och väldigt tjocka kablar, något som ofta är ett stort problem med vanliga TV-bänkar. Bänken kan användas både som en klassisk TV-bänk eller för att till exempel ha skivspelare och stereoanläggning ovanpå.

Jag har nästan en identisk modell som den här på bilden (samma färg dessutom) men utan centerhögtalare under. Jag köpte den på Blocket till ett fantastiskt bra pris. Man kan tro att jag betalade för stöldgods, men i själva verket köpte jag den från en industriägare i Örebro. Det var ett företag som tillverkar försvarsmateriell, kanske delar till pansarvagnar eller något liknande. När man skulle köra in var det rigorös säkerhet med övervakningskameror överallt, flera motorstyrda grindar och väldigt höga stängsel med taggtråd. Ägaren hade haft den i ett mötesrum där han tog emot sina kunder. Plötsligt behövde han få iväg den snabbt, då han behövde utrymmet till något annat. Med hans omsättning så gjorde det nog inte särskilt mycket att jag fick köpa den för ungefär en tjugondel av nypriset, och dessutom i nära nyskick.

Intermezzo från Orrefors

Detta är en klassisk och exklusiv glasserie designad av glaskonstnären Erika Lagerbielke. Detta är kanske en av de mest sålda glasserien någonsin som Orrefors har producerat. Den har det man brukar kalla för en blå droppe i sig, väldigt snygg och väldigt klassisk. Den finns också med andra droppen med andra färger, vitt kallas för ”satin”. Det finns andra serier som påminner om Intermezzo, exempelvis Metropol där man har en mer futuristisk design med raka kanter och en svart droppe. För övrigt tänkte jag slå till på champangeglasen från Metropol, men håller mig till vinglasen från Intermezzo. Sedan är Orrefors fina glas väldigt tunna i jämförelse med många billiga glas, vilket gör att det är en helt annan känsla att dricka ur. Det är en typ av mer moderna kristallglas som inte innehåller kvicksilver och som tål skonsammare program i diskmaskin, vilket är smidigt. Faktiskt, så tänkte jag satsa på en specialvariant av vinglasen. De vanliga är för vitt vin eller rött vin. Men jag satsar på jubileumsmodellen, som också är utformade som vinprovarglas.

Jag läste på en blogg att de skulle vara de ”bästa” Amoroneglasen. Just det, glasens utformning påverkar doft och smak. Det vet alla vinkännare, och att man sticker ner näsan för att vädra smakerna. Detta kallas för övrigt för ”vinsensorik”. Snygga som attan är de också. Denna specialutgåva kallas för Orrefors Intermezzo Aroma för att vara exakt. Jag har i dagsläget redan ett par, men ska komplettera med ytterligare ett par till i framtiden. Det kan vara väldigt kul att samla på fint porslin och på fina glas, om man har den så kallade samlardjävulen i sig.

Piratkopierade kontra äkta designermöbler

Först och främst, så vill jag påpeka det moraliska som ni själva säkert fått höra kring mycket. Piratkopiering är inte okej. Det finns en rad omständigheter som gör att piratkopiering är moraliskt tveksamt. För det första förekommer det att produkterna är producerade väldigt billigt under regelvidriga omständigheter. Till exempel av barnarbetare, oetiska arbetsvillkor eller med material eller kemikalier som inte är hälsosamma. Det andra stora problemet är att (precis piratkopierad film och musik) bidrar till kraftigt minskade intäkter för de som faktiskt har rätt till designen.

Sedan kan man också diskutera vad som egentligen är kopior. Gör man identiska kopior så är det varumärkesintrång. Men man kan komma runt patent genom att göra en identisk kopia och ändra vissa detaljer, som till exempel utformningen av fötterna och byta ut färger. Då är det inte en illegal piratkopierad produkt, men fortfarande något som efterliknar originalet ganska mycket. Att köpa en kopia kan ibland vara lika dyrt som ett original men är inte en investering på samma sätt som ett riktigt original faktiskt är.

Avslutningsvis…

Det finns så många fler häftiga produkter som skulle förtjäna en plats i den här artikeln. Ett utmärkt exempel är den superläckra mobila Hi-Fi högtalaren Mu-So QB 2 från Naim som bland annat säljs på en av mina favoritbutiker, Reference Audio. Ytterligare ett exempel är den munblåsta versionen av designklassikern från Chemex. Det är kaffebryggare för ”pour over” kaffe. Den finns representerad i ”topp 100”-listan på Museum of Modern Art, vilket knappast är någon dålig utmärkelse när det kommer till design. Men bortsett från dessa två hedervärda omnämnanden måste man någonstans sätta stopp. Jag väljer att göra det nu denna gången. Har du precis hittat till bloggen, kanske från Google är du välkommen att följa mig. Jag skriver då och då om allt mellan himmel och jord.

Vad krävs för ett bra ledarskap?

För många handlar ledarskap, om att vara en bra ledare. Ledningen ska få organisationen framåt, men också hantera bemanningen och resurserna. Det är så pass hög lön som det är att vara storbolagsdirektör (eller ledamot) just eftersom att man har ansvar för så många människor. Därför krävs det väldigt mycket, både när det kommer till erfarenhet och personliga egenskaper. Här kommer lite allmänna tankar kring ledarskap, hur och vad en bra ledare är.

Vad är en bra ledare?

Bra ledare har flera viktiga egenskaper. Till exempel, så är en bra ledare intelligent. Däremot är en egenskap som allt för ofta underskattas, faktiskt empati. Faktum är att det finns studier på att intelligens bara utgör en bråkdel för vad som krävs för att vara en bra ledare. Många direktörsjobb eller andra befattningar som är på lite högre nivåer, gör man ett intagningstest. Dessa test kan till exempel visa om man är uppgiftsortienterad eller problemlösningsorienterad. Det kan vara också (inte) kliniskt beprövade IQ-test, alltså IQ-test som liknar riktiga IQ-test som du gör hos en psykolog.

Personligen tror jag inte ett dyft på dessa, jag tror att i framtiden, kanske om 20-30-50 år, så kommer man inte använda sig av dessa typer av test. De är nämligen ganska enkelspåriga och vissa egenskaper som just empati tar man inte ens in. Människor är mer komplicerade än att kunna bedömas på ett sådant test. Det betyder att man kan missa potentiella ledare, om man har sådana test i ansökningsprocessen. En journalist på Aftonbladet hade till exempel gjort ett sådant test, då han hade sökt ett relevant arbete hos Bonnier. Han hade långvarig erfarenhet inom journalistik och var mycket meriterad. Han fick väldigt dåliga resultat, medans hans fru fick exceptionellt bra resultat på samma test, utan att det överhuvudtaget stämde in på verkligheten.

Hur blir man en bra ledare?

Bra ledare kan man bli på många sätt. Ett sätt är att lära sig om ledarskap och hur man blir en bra ledare. I sådana fall föreslår jag att man besöker ledarskap.top och ledarskapskurser.nu, som båda är seriösa sajter för dig som vill bli lite mer bevandrad. Ledarskapskurser.nu, erbjuder just bra ledarskapskurser. Skäliga priser och bra lärare med akademisk bakgrund, gör kurserna extra värdefulla.

Sedan finns det många andra bra sätt man kan bli en bra ledare på. Man kan ta in en så kallad coach. Min fosterhemspappa (som jag ser som min riktiga pappa) är faktiskt coach. Han är också akademiker har jobbat för bland annat riktiga fackpampar. Det är inte helt ovanligt att akademiker högre upp i näringskedjan får sådana typer av uppdrag.

Det viktigaste är att du som har ledande befattning, faktiskt tar till vara på kritik och utvecklas på arbetsplatsen. En chef som inte är öppen för att utvecklas på arbetsplatsen, är inte ingen bra chef. Även om det förekommer sådana chefer som får allt att rulla som det alltid varit ändå. Det kan fungera i vissa branscher, och på vissa arbetsplatser som har tillräckligt gynnsamma förhållanden. Men bakåtsträvande ledare drabbas ofta särskilt hårt av konkurrens och en förändrad arbetsmarknad. Till exempel, coronapandemin eller exportpåverkan av Brexit. För det flesta är det nog givet, att en bra chef varken uppmuntrar eller tolererar skadliga förhållande på arbetsplatser. Då tänker jag till exempel på sexuella trakasserier eller andra former av trakasserier som kan uppstå om personalen inte mår helt bra.

Shoppa vinylskivor på stan

Allt om vinylskivor och skivspelare

Tidigare har jag funderat på att skriva om snygg design i hemmet. Idag skriver jag om något annat och också väldigt personligt i hemmet. Nämligen vinylskivor, LP-skivor eller ”plattor” som de också kallas för. Många som är lite äldre minns vinylskivornas storhetstid, som man får lov att säga var mellan 60-talet och 80-talet. Men LP-skivor har funnits mycket längre än så. Så kallade ”stenkakor” fanns redan på 1800-talet. Men då var de skapade i ett mycket hårdare material, man övergick till just vinyl när man skapade vinylskivorna.

I den här artikeln får du konkreta köptips kring LP eller vinyl, kanske någon EP och singel också. Du kan köpa riktigt fina samlargrejer från populära artister från Catawiki som jag länkar ut till. Catawiki är en mycket och etablerad seriös internationell auktionssajt som liknar Tradera, men med ett snyggare design och seriösare kontroller. Alltså, de har experter som kontrollerar det som läggs ut. Såvitt jag har förstått, så har Tradera inte lika strikta kontroller om inget rapporteras.

Här kan du köpa vinylskivor

Det finns många bra ställen att köpa LP-skivor på, eller andra vinylskivor. Jag vill slå ett slag för catawiki, då det är en mycket seriös internationell aktör som dessutom har riktigt spännande samlargrejer till ändå humana priser. Detta är alltså fina LP-skivor, vinylsinglar eller boxar exempelvis. Ibland kan du också köpa en uppsättning med flera LP-skivor.

Catawiki har sådant som du sällan hittar hos Myrorna eller Tradera för den delen heller. Det är ett riktigt spännande utbud som ofta säljs av genuint intresserade skivsamlare eller musikentusiaster. Sedan är Catawiki’s strikta kontroller en dealbreaker för mig. Det är just därför jag själv har ett konto och handlar här, för det är mycket osannolikt att man blir besviken om man vet vad det är för musik man köper. Därför tycker jag personligen att du ska göra ett köp genom den här artikeln, om du hittar några LP-skivor som känns särskilt spännande för just dig.

Välj rätt skivspelare

Visst det idag finns moderna skivspelare som ger riktigt bra ljud? Där ljudet låter enligt många mycket bättre än CD och ljudfiler? Detta kan delvis förklaras med ljudet är analogt och inte digitalt. Sedan rent tekniskt är CD mer ”perfekt” än vad vinylskivor är, men i praktiken så är inte allt hörbart. LP-skivor ger ett annat ljud som är mycket varmare och behagligare. Många föredrar detta.

När det kommer till själva ljudbilden, så föredrar många som är nostalgiska själva knastret. Det kanske är så man minns vinyl, kring hur det var förr i tiden. Superhögupplöst ljudkvalitet är inte en prioritering helt enkelt. Den typen som har dessa preferenser är ofta människor som kanske föredrar retroprylar framför toppmodernt. Man kanske föredrar loppis framför NK, eller Gamla Stan framför Östermalm. Ja, ni förstår skillnaderna. Jag generaliserar och diskuterar givetvis stereotyper.

Men när det kommer ett modern och högupplöst Hi-Fi ljud, så finns det absolut förutsättningar med vinyl där också. Vill du ha en så gott som knasterfri ljudupplevelse till din moderna Hi-Fi anläggning så ska du ha en bra skivspelare och vinylskivor som är graderade till minst VG och uppåt.

Bästa skivspelaren

Det finns egentligen inget definitivt svar på vilken som är den bästa skivspelaren. Det finns olika skivspelare som ger olika mycket för pengarna, har olika egenskaper och olika karaktär. Jag skulle själv vilja hävda att jag är mycket påläst när det kommer till skivspelare och Hi-Fi överlag. Jag också viss erfarenhet att både butiker och hos andra. Jag har haft ett genuint Hi-Fi intresse i ungefär 17 år, och ett musikintresse i nästan 25 år.

Det finns många bra alternativ där ute, men jag har plockat fram några av de absolut bästa och mest prisvärda skivspelarna. Här finns några väl utvalda modeller i olika prisklasser och för flera olika typer av individer. Oavsett om du är så kallad audiofil, DJ, gillar gamla, nya eller riktigt billiga skivspelare så finns det något för dig.

Här är en lista på mina bästa tips:

 • Rega Planar 3
 • Pro-Ject Debut Carbon III
 • Linn Sondek LP12
 • Acoustic Research AR XA
 • Pioneer PLX-1000
 • Audio Technica AT-LP60XUSB

Rega Planar 3

Jag planerar själv att köpa en Rega skivspelare någon framöver. Jag har tidigare ägt en fantastisk skivspelare som var producerad av Rega för NAD. Den bästa skivspelaren enligt min personliga uppfattning är Rega P3, eller Rega Planar 3 som den också kallas för. Givetvis är de billigare modellerna Planar 2 och Planar 1 också väldigt bra, men inte fullt så bra. Rega Planar 3 (hädan efter bara P3) är en enastående skivspelare som är snyggare designad, med bättre materialval och bättre justeringsmöjligheter än de billigare modellerna. Man spekulera i om de påtagligt mycket dyrare modellerna (till exempel Rega P6) är värd pengarna, min uppfattning är att P3:an är best bang for the buck, om man vill ha en riktigt kompetent skivspelare. Jag skulle vilja hävda att den kostar mycket (för de flesta) men inte multum.

En annan fördel eller nackdel, om man tycker det, är att P6:an (steget ovan) finns i matt grå. Planar 3 finns en rad högblanka färger, vilket jag personligen tycker är snyggare. Men matt grå kanske inte ger fingeravtryck. Dessutom kanske det ger ett dyrare och ”klassigare” intryck.

Pro-Ject Debut Carbon III

Text kommer…

Linn Sondek LP12

Text kommer…

Acoustic Research AR XA

En riktigt vass vintage skivspelare som inte är så extremt dyr, är faktiskt en klassiker från 60-talet. Den heter Acoustic Research AR XA. Den är inte helt lätt att få tag i Sverige, men det går om man jagar. Den går också att importera genom Ebay. Den dyker säkert oftare upp på Hifitorget.se än på vanliga annonsmarknader som Facebook Market, Tradera och Blocket. Detta är den första riktiga Hi-Fi skivspelaren och är faktiskt betydligt bättre än många budgetmodeller, som du kan köpa nya. Det viktigaste är att man hittar en i utmärkt funktionellt skick, eller en som du renoverar upp vid behov.

För övrigt är Acoustic Research AR XA en av de mest snyggaste och mest klassiska skivspelarmodellerna som jag sett, förutom att jag vet att de låter så pass bra. Den har en väldigt snygg retrostil som passar i ”rätt” miljöer. Har du en pampig herrgård eller gammal jaktvilla, kanske med engelsk stil från tidigt 1900-tal eller sent 1800-tal så passar AR XA som hand i handske.

Pioneer PLX-1000

Text kommer…

Audio Technica AT-LP60XUSB

Text kommer…

Inbyggt eller externt RIAA-steg

Ett RIAA-steg (kan också kallas för förförstärkare)

Förvara dina EP- och LP-skivor

Jag fick tipset och inspirationen av den entusiastiska skivsamlare och kulturprofilen Rosa Mannen. Han har en extrem samling VHS:er och även vinylskivor. Han har en riktig kulturskatt som han har samlat ihop under hela livet!! Han berättade för mig att han hade skaffat flera bokhyllor från IKEA. När jag skulle börja inreda min tomma 118 kvadrat stora lägenhet, så var det givet. Jag ville också börja samla på vinyl. Sagt och gjort, här har jag börjat min samling. Idag har jag bara några få skivor. Totalt får det plats ungefär 2000 LP-skivor i en PAX! Det är den ultimata skivsamlarhyllan för den som inte vill lägga ner stora pengar på en ordentlig mediamöbel i till exempel massivt trä. Kanske är det lämpligheten som har gjort att IKEA anspelat på detta i sin reklamvideo.

Sedan finns det givetvis andra mediamöbler lämpliga också. Jag har köpt ett så kallat Hi-Fi rack. En glashylla från VM Acoustics där man kan förvara sin skivspelare. Den finns nu som vägghylla som bara är att skruva upp och säljs genom Hifiklubben. Den är supersnygg, och måttanpassad för just skivspelare och stereoförstärkare. Det är alltså standardmått som många tillverkare utgår från vid tillverkningen. Du kan alltså köpa flera hyllor om du vill få upp flera enheter.

Dessa är billigare och snyggare än många liknande Hi-Fi rack i andra material. Jag själv äger ett sådant Hi-Fi rack, även om jag ännu inte äger någon skivspelare eller förstärkare, så jag kan inget annat än rekommendera den. För flera år sedan hade jag både skivspelare och förstärkare på där. Det blev supersnyggt och är väldigt praktiskt! Som sagt, är de faktiskt väldigt prisvärda i jämförelse med liknande möbler, som inte brukar vara jättebilliga. Hi-Fi möbler brukar inte matcha IKEA’s prissättning direkt.

Detta är min Kallax bokhylla som jag för övrigt är väldigt nöjd med. Men det var ganska så jobbig att montera på egen hand. Det gick absolut, men rekommenderas inte. I instruktionerna står det att man ska vara två, inte ensam som jag var.

Man ska passa sig från ”vanliga” skivspelare som du exempelvis hittar på Blocket, Tradera eller loppisar. Ofta märken som t.ex. Philips eller Lenco. Ibland nyare modeller från något lågprisvaruhus, kanske med inbyggt RIAA och USB-uttag. Dessa modeller är återigen sådana modeller som bara funkar och passar utmärkt för folk som inte är intresserad av Hi-Fi och ljudkvalitet. Var särskilt försiktig med vissa billighetsmodeller från helt okända märken, då det kan förekomma att de också skadar dina vinylskivor. Vinylskivor (och även spelaren) är känsliga ting, och ska respektfullt hanteras. Bryr du dig om din samling, så var försiktig och vårdande.

Gradering av vinylskivor

Det förutsätter ofta att vinylskivan är i fint skick. Man brukar gradera vinylskivor i olika skick. På engelskspråkiga sidor brukar man dela in det i P (poor) eller F (fair), G (good), VG (very good), NM (near mint) och M (mint). Ibland sätter man + och – för att vara mer exakt. I Sverige brukar man i regel använda detta graderingssystem men många sälja kan också skriva exempelvis ”nyskick” i en auktion eller en annons också, precis som för många andra typer av varor.

Att gradera EP- och LP-skivor kan för många vara svårt. Det är lite av en subjektiv bedömning också, var man sätter gränsen. Vi alla är olika petiga med våra plattor. Men för allra flesta är det ungefär lika, och om har ärliga intentioner kanske man inte säljer en LP som ser bedrövlig ut och graderar den som VG+.

Män gillar prylar, teknik och herrmode

Jag är en man och jag känner mig ganska så manlig. Fast, jag måste erkänna att åsikterna kring huruvida jag inte är manlig eller är manlig går isär ibland. Jag är inte heller särskilt händig. Jag är löjligt ”feg” kring allt från att försöka rida till att använda gasdrivna prylar som spisar och grillar. Jag är nojig kring mycket som kan tänkas vara farligt. I hotfulla situationer flyr jag snarare än går in och slåss. Där är människor olika, antingen flyr man, slåss man eller blir paralyserad. Detta har väl kanske mer med överlevnadsinstinkt göra än med ”manlighet”. Sedan kan man ha många bra och dåliga sidor. jag är kan (faktiskt) var riktigt snäll och kärleksfull också. Faktum är att jag kan vara riktigt omtyckt, och har aldrig haft svårt för att hitta kvinnor eller vänner.

Från avundsjuka personer har man hört att det är bara för att jag fortfarande är ung och ser bra ut, men nu börjar jag faktiskt närma mig medelåldern även om jag alltid klart sett yngre ut. Tiden går och vips blir jag väl en gammal gubbe. Vi får se, men att tiden går snabbare vet alla med minsta gnutta livserfarenhet.

Vad är manlighet för vem?

OK… nu ska vi fokusera på manlighet och kvinnlighet. Vissa kvinnor har på grund av tidigare nämnda anledningar tolkat mig som ”omanlig”. Jag skulle nog vilja hävda att en viss typ av kvinnor kallar mig omanlig. Jag kan bara minnas 3 personer som faktiskt har gjort det de senaste åren egentligen. En kvinna på en dejtingsajt, mitt ex efter vi gjort slut och hennes son. Det samtliga personer har gemensamt är att de alla har varit ganska självständiga men också maskulina. Mitt ex son har ADHD och är grovt kriminell. Han tycker att han är jättemanlig, en riktig ”viking” när han har blodförgiftning och inte går till sjukhuset. Jag skulle kalla det för korkat. Nu vill jag inte svartmåla någon här, han har (trots allt) fina egenskaper också. Men när det kommer till manlighet så känns det som vissa har ett skevt perspektiv.

Mitt ex är inte maskulin på alla punkter. Hon ser inte maskulin ut och klär sig inte maskulint. Men hon bygger, snickrar och målar. Hon har en mörk röst och var tills nyligen lokal SD-politiker. De flesta som är aktiva i SD är män. Samma sak med kvinnan på dejtingsidan. Hon verkade vara av typen som jag såg i en kommentar på Flashback någon gång. Det var en kvinna som tyckte att det var ”fruktansvärt omanligt med män som bakade”. Båda dessa kvinnor, alltså hon på Flashback och hon på dejtingsajten (och till viss del mitt ex) har väldigt manligt eller ”redigt” sätt att kommunicera på. Min tanke är… Kom igen, det finns väl massor av män som bakar idag. Eller!? Kändisar och matlagningsintresserade. Det är bara att kolla in ”Hela Sverige Bakar”. Jag har minsann sett män där som inte heller gett några homo-vibbar, tvärtom!

Så jag tror många gånger att problemet ligger hos dessa kvinnor och män! Jag är inte omanlig alls, jag har bara en annan typ av manlighet än vad som dessa personer föreställer sig att en man ska vara. Jag har också hört av vissa kvinnor att jag är väldigt manlig. Det har jag påpekat för kvinnorna som inte tyckte att jag var ett dugg manlig, det trodde då att jag hittade på. Men det gjorde jag inte. Den kvinnan som jag tänkte på (Maria hette hon) tyckte att jag kommunicerar på ett manligt sätt. Hon sa att hon ”absolut inte kan tänka mig som en kvinna”.

Här är några egenskaper/saker som väger upp min icke-manlig egenskaper:

 • Jag har en egen men välklädd, formell, till viss del konservativ och absolut manligt klädstil
 • Jag har konservativa och manliga värderingar, jag kan uppfattas som lite gubbig för min unga ålder
 • Jag är mycket intresserad av teknik och prylar, vilket man får lov att säga är vanligare bland män
 • Ett typexempel på det är min absolut största hobby som är Hi-Fi, något som extremt få kvinnor pysslar med

Tips till andra män

Känner du vill ha lite livsstilsinspiration kring manlighet? Då ska jag komma med lite tips! För det första tycker jag verkligen att man ska läsa en riktigt bra livsstilsblogg. Du får givetvis fortsätta att läsa min blogg, men är du seriöst intresserad av en manlig livsstil så finns dedikerade bloggar för det. Jag kan särskilt rekommendera en blogg för män, som är en blogg som jag tror har väldigt hög potential att bli något stort. Sedan finns det ju såklart, många livsstilsmagasin för män.

Till exempel King, läste jag redan som tonåring då den kom då. Eller om jag var i 20-årsåldern, jag är lite osäker. Det är ganska många år sedan nu, men de har jättebra avsnitt om italienskt herrmode, med märken som Armani och Z Zegna kan jag minnas. Verkligen jättekul läsning! Egentligen är inte ”King” ett livsstilsmagasin, det är ett modemagasin. Men mode är ju i alla fall en del av manlig livsstil. Så lite beroende på hur mycket tid du, kan du djupdyka olika mycket! Men för de allra flesta räcker nog läsning på ett par bloggar, ganska så bra.

Bloggtopplistor och dylikt

I den här artikeln tipsar jag om bloggtopplistor, länkkataloger och eventuellt andra saker som kan vara särskilt intressant för den som håller på med länkbygge. Den här artikeln är avsedd för e-handlare med teknisk kompetens, webmasters, SEO-konsulter och andra internetmarknadsförare.

Tips på Bloggtopplistor

Bloggtopplistor är lite som kataloger men specialiserade på bloggar. Länkkataloger har sidor med länkar, ofta uppdelade efter kategorier. De är en digital motsvarighet till hur telefonkataloger var förr i tiden när de var i pappersformat. Skillnaden är bara det att telefonkatalogerna hade just telefonnummer  och länkkataloger har länkar. Men det är uppenbart vad begreppet bygger på, det vet alla som var med förr. Däremot kanske yngre generationer inte lika lätt kan dra parallellen. Bloggtopplistor till skillnad från kataloger, har en hierarkisk lista där den blogg som har mest trafik eller klick som går ut till bloggtopplistan kommer före. Så det är alltså absolut möjligt att både bloggtopplistor och länkkataloger kan ge trafik.

Bloggportalen

Bloggportalen är en ganska så bra bloggtopplista som inte har hieratisk indelning till skillnad från många andra liknande bloggtopplistor. Den här liknar lite mer en katalog, men skillnaden är att det är mer information med mycket RSS. Så det är nästan lite som en tidning i självt, där vissa bloggare väljer att dela med sig av sitt RSS-flöde. Detta är en slags bloggtopplista som nu har ganska många år på nacken. Ändå är den långt från så gammal som de äldsta som man hittar på Google. Denna sajt rekommenderas då den är bättre än de flesta. Den dyker också bland de första när man googlar på just ”bloggtopplista”.

Tips på länkkataloger

Här finns tips på svenska länkkataloger. Detta är lite av ett utdaterat fenomen. Men enligt professionella SEO-konsulter går åsikterna isär. Enligt egen erfarenhet kan vara bra att optimera med länkar för länkkataloger, under förutsättning att det inte blir för mycket och för ofta. Någon enstaka länk kan absolut hjälpa dig i SERP:en.

Svenska Länkar

En av många klassiska länkkataloger. Fördelen med denna sajt är att de godkänner många och ofta. De har dessutom väldigt många sajter som de länkar ut till och väldigt höga metrics som DA, TF och DR. Men inte bara det, de har också funnits på webben väldigt länge. En nackdel är att sajten inte är väldigt uppdaterad. Man kan till exempel inte lägga in https:// som är bransch-standard idag. Man måste lägga in länken med htttp://.

Sedan har de bara integration med Twitter. Det vill säga varken Instagram, Snapchat eller några andra ”nymodigheter”. Sedan är ytterligare en nackdel designen, som känns väldigt utdaterad. Men det betyder inte att den inte kan ge dig auktoritet till din webbplats. Men jag skulle ändå rekommendera att man är relativt återhållsam men den här typen av länkar. Jag själv gjorde ett undantag, då jag behöver få lite fart på den här bloggen.

SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

Bäst i test klotgrillar – köp klotgrill 2021

Vilken är den bästa klotgrillen? Jag hjälper dig att välja klotgrill. Bättre sent än aldrig!! Här går jag igenom 6 fina modeller och 3 alternativa modeller. De är uppdelade i olika prisklasser. Budgetklassen, för den som precis börjat grilla eller som inte vill lägga jättestora pengar. Det kan också vara folk som inte grillar med klotgrill särskilt ofta.

Klotgrillar – Bäst i test

Här kommer de 6 bästa klotgrillarna enligt min egen uppfattning. Det är ingen given vetenskap eller något riktigt ”test”, men jag har gjort omfattande research på nätet. Detta är utan tvekan 6 bra klotgrillar och 3 bra alternativa grillar som inte är klotgrillar.

Weber Mastertouch GBS Premium – Snygg och hållbar klotgrill

Weber är en välkänd aktör bland de som är genuit intresserad av grillning. Den är relativt dyr, men ändå inte så dyr i jämförelse med andra grillar, att så den inte skulle kunna vara aktuella bland de som inte är matlagnings- eller grillnördar. Detta är en mycket bättre, mer genomtänkt och mer kvalitativ kolgrill än om du köper något från en lågpriskedja. Med den här grillen kan du grilla ofta och länge. Den har en pålitlig inbyggd termometer.

Du kan dessutom köpa bra tillbehör, som ett överdrag och redskap som också är mycket bättre än de du köper i lågprisbutiker. Det kan jag själv intyga då jag ägt både grill och redskap från Weber. På bilderna ser det inte ut att vara jättestor skillnad, med i verkligheten är det rätt så stor skillnad. Detta är utan tvekan en bra, lite mer påkostad men prisvärd klotgrill för kolgrillat.

Just nu är priset bara 3890 kr med fri frakt hos Bagaren och Kocken.

Vad är en klotgrill?

En klotgrill är precis som det låter, en klotformad grill. De flesta vet nog vad det är, men utifall att, så förklarar jag det ändå inledningsvis. Klotgrillen grillar du med grillkol eller briketter, till skillnad från om du har exempelvis en gasolgrill. Den allra bästa gasolgrillen enligt mitt tycke, kommer jag kanske att tipsa om i framtiden här på bloggen.

Det som kännetecknar en klotgrill, är inte bara att den är klotformad. Den har ett grillgaller innanför kupan. Kupan kan man lyfta av och använda som lock. På så vis kan man använda den som ugn, och samla upp röken så att det blir mer smak på det du grillar. Sedan har bättre klotgrillar också askuppsamlare. Det är något som man inte brukar hitta på de allra billigaste modellerna. Det bättre grillar också brukar ha, är en grilltermometer i locket. Dessa ger jag inte mycket för. Det är mycket bättre att köpa en separat termometer och sätta i det du ska grilla. Men det är ändå bättre med en termometer än ingen, så länge den visar korrekta värden. Kökstermometrar är ett väldigt underskattat redskap och används regelbundet, även av proffsen.

Mer påkostade klotgrillar, till exempel från Weber brukar kunna vara inbyggda och ha ett bord inbyggd i grillen, för att lättare hantera maten. Precis som, ofta lite dyrare gasolgrillar brukar ha. Men den vanligaste konstruktionen av en klotgrill är utan ett tillhörande bord. Det som verkligen skiljer billiga modeller från dyra modeller, är inte själva klotgrillen utan faktiskt.

Fin grill och fina grilltillbehör i all ära, men man ska inte glömma grillkolet (eller briketter) i en klotgrill eller annan kolgrill.

Tips på grilltillbehör

Ska du börja grilla så du givetvis köpa några bra grilltillbehör. Några är mer eller mindre nödvändiga, andra kanske inte är lika nödvändiga men klart behändiga. Köp dessa grilltillbehör, som är särskilt utvalda och av utmärkt kvalitet.

Grilltermometer – Denna grilltermometer är trådlöst kopplad med blåtand till en app i din mobiltelefon och ger dig inte bara exakt tempratur, utan meddelar också när köttet är färdigt! Du kan ställa in kött, fågel, fisk och så vidare. Du specificerar också själva styckdetaljen (t.ex. fläskfilé eller entrecôte) och huruvida välstekt eller mindre välstekt som du vill ha den.

Grillredskap – Extremt behändiga, och nästan en nödvändighet att ha när man grillar. Det är något som de absolut flesta har. Dessa grillredskap från Weber är lite dyrare än vanliga grillredskap, men de är också så mycket bättre! Jag äger själv dessa och jag har provat från diverse lågprisvaruhus. Dessa greppar mycket bättre (större skillnad än vad man kanske tror) och det är betydligt skönare att hålla i. Kvalitetskänslan är också avsevärt mycket bättre. Man får (oftast) vad man betalar för. Nu har jag gjort efterforskningar (och kvalitetstestat ett par personligen) åt dig på förhand, så att du slipper.

Grytlappar – Inte direkt ett grillredskap, men väldigt smidigt att ha om man lagar något annat i ugnen i köket vid sidan av. Det kan till exempel röra sig om klyftpotatis eller någon form av efterrätt. Varför inte toppa en härlig grillad burgare med muffins till efterrätt? Dessa Grytlappar är från Solstickan. Återigen, detta är en produkt som jag själv äger och kan personligen rekommendera. Och jag har köpt dem för eget hårt inarbetade pengar, jag var inte då sponsrad av Solstickan på något sätt. Grytlappar som grytlappar egentligen, de flesta (många) fungerar bra men de här är riktigt snygga och isolerar även något högre temperaturer då de är specialbehandlade!

När kan man grilla?

Man kan grilla i princip hela året. Man ska dock passa sig för att grilla, exempelvis när det är grillförbud. Du ska inte grilla på balkongen om din hyresvärd inte tillåter det. Grillning på balkong är inte olaglig enligt Svensk lagstiftning men kan betraktas som störning, och kan ligga till grund för vräkning. Men hyr du en enskild lägenhet, eller ett hus, eller en lägenhet med ensam balkong och om hyresvärden godkänner det, så bör det inte vara några problem i alla fall så länge du inte riskerar att få klagomål från grannar eller störningsjouren.

När det gäller grillförbud, så är det något kommunerna går ut med på sina webbplatser. Ibland står det också i tidningen. Då är det inte OK att grilla under några omständigheter. Åker polisen förbi och ser att du grillar under ett rådande grillförbud, så kan du åka på dryga böter. Det är bra att vara medveten om det, och ha koll på när det är grillförbud och när det inte är det. Vanligtvis är det bara grillförbud under sommarens hetaste dagar, kanske inte ens varje år. Var det råder grillförbud kan skilja sig mellan olika kommuner och län.

För övrigt kan du grill när det är grillsäsong. Den så kallade ”grillsäsongen” börjar i maj och pågår under hela sommaren. Sedan finns det faktiskt person som grillar året om. Det tillhör inte vanligheterna, men tillhör man gruppen som är särskilt matlagningsintresserad eller nördat in sig på just grillning, så kan du grilla året om. Man använder det helt enkelt som en alternativ värmekälla, då det kanske blir godare än vanlig ugnsstekt man även på vintern. Vill du prova att grilla mer regelbundet, eller till och med året om rekommenderar jag en mer påkostad klotgrill. Detta för att plåten är tjockare och den är överlag mer hållbar. Weber gör betydligt hållbarare klotgrillar än vad till exempel de gör på Jula. Priset är dyrare men kvaliteten är desto bättre. Vad jag inte går in på i den här artikeln, är rena proffsgrillar som används för exempelvis BBQ-tävlingar eller av proffskockar. Varje klotgrill i det här testet är prissatta för att de flesta som har en vanlig lön (eller är låginkomsttagare) ska kunna köpa den.

4 bra kokböcker

Nu ska jag tipsa om 4 väl utvalda kokböcker som jag själv äger och en lista med ännu fler kokböcker som jag spanat in. Detta är en väl genomarbetad lista på kokböcker, säkert bättre än annan andra liknande artiklar med de ”bästa kokböckerna” på nätet. Jag har tagit mig tid att jämföra många bra kokböcker, läst på och kollat mängder av omdömen. Den här guiden är för den som är geniunt matintresserad.

För övrigt ser jag verkligen framemot 3 nya saker. Det är en bra induktionsspis, en hushållsassistent från KitchenAid och ett helt nytt kök från IKEA plus golv, nymålade väggar och ny kakel. Det är så mycket roligare att baka och laga mat, om man har fina prylar, ett fint kök och riktigt bra recept. Det finns många bra recept på nätet om man verkligen djupdyker, men det finns också en hel del fantastiska recept i riktigt bra kokböcker som du inte hittar på nätet. Dessutom är det snyggt att ha på hyllan, och smidigare än digitala format när man faktiskt ska hantera råvarorna.

Såser av Tommy Myllymäki

Tommy Myllymäki, mästerkocken som slog igenom i Årets Mästerkock år 2007. Han har tagit silver i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda kocktävling. Han är en kock i världsklass, men det som framförallt märker ut honom (alltså hans specialitet) är att göra såser. Det märks verkligen i den här boken, där han presterar flertalet såser. Denna bok köpte jag själv så sent som igår. Den känns verkligen jättebra, jag tror att den är anmärkningsvärt bra ärligt talat.

En riktigt bra såsbok, som inte bara ligger, känns som ett viktig tillägg i samlingen, då jag har seriösa ambitioner med mitt nya matlagningsintresse. I den här boken finns bearnaise, rödvinssås, skysåser och efterrättssåser representerade. Detta tyckte jag var särskilt kul för min del, då jag tycker att BÅDE matlagning och bakning känns riktigt spännande.

Just nu är priset bara 216 kr med fri frakt hos Bokus.

Institut Paul Bocuse Gastronomique

Denna bok till skillnad från föregående är på engelska. Detta är en bok som är tillämpar för alla seriöst matlagningsintresserad vuxna, oavsett vilken nivå du ligger på. Paul Bocuse, ett ess inom det franska köket och kanske världens mest kända kock. Han är möjligen en fransk ett motsvarighet till Tore Wretman som var Sveriges mest meriterade kock under 1900-talet. Hans ”matinstitut” har publicerat denna fantastiska bok som egentligen inte är en regelrätt kokbok. Här får du steg-för-steg anvisningar (med pedagogiska bilder i färg) där du kan lära dig hur man gör olika moment precis som en 3-stjärnig Michelin kock. Det är väldigt mycket grundläggande saker men även mer avancerade moment. Allt från att steka en omelett till att bräsera en anka. Boken är ganska tjock, så det finns väldigt många saker, varav det mesta väldigt användbart.

Det är uppdelad i 3 nivåer. Man skulle kunna säga att nivå 1 är för nybörjare, nivå 2 är för de med lite mer erfarenhet och nivå 3 är för riktiga yrkeskockar eller mycket skickliga hemmakockar. Boken har ett väldigt fint omslag, det är inte bara en bok. Det är lite av ett hantverk, både ur ett kunskapsperspektiv och när det gäller själva tryckningen. Mycket fin bok, men också mycket användbar bok för den som verkligen är intresserad av matlagning. Detta är en bok, som inte nödvändigtvis behöver pryda fikabordet bara för att den är väldigt fin, men det är i slutändan upp till dig om du köper den. Den är lite dyrare än många vanliga kokböcker men den har många sidor, är väldigt välskriven, fint förpackad och ärligt talat känns den ännu dyrare än vad den faktiskt är. Jag vet, för jag äger den. Jag äger alla 5 böcker i denna lista.

Just nu är priset bara 641 kr med fri frakt hos Adlibris.

Champagne av Peter Liem

Efter flera nätters efterforskningar av de bästa kokböckerna jag kunde googla fram, så hade jag lagt åtskilliga timmar på att få fram den bästa tänkbara boken på engelska eller svenska om just Champange. Denna bok har ett fantastiskt fint separat omslag, med själva boken som är inbunden och ett separat fack för kartor över vingårdarna. Dessa kartor är idag väldigt aktuella, och helt unika. Det är något författaren själv har skapat, baserat på väldigt gamla kartor som tryckts i ett extremt begränsat antal. Dessa är väldigt behändiga att ha, speciellt faktiskt vill besöka distriktet och vingårdarna i verkligheten.

Sedan är själva boken enastående. Här beskriver Peter Liem historian kring distriktet, men även hur man lagrar på ett korrekt sätt och i minsta detalj kring vingårdarna. Det finns ett fåtal böcker, ofta från ambitiösa författare med underbara bilder som sticker ut. Jag tänker direkt på Lotta Lundgren och omslaget på Om jag var din hemmafru: eller hur man får en vardag att smaka som en lördag… Detta är onekligen en sådan typ av bok om man ska utgå från bilderna, även om det är en helt annan författare med ett helt annat innehåll och en annan konstnärlig fotografisk konststil. Den här boken är inte lika fylld med den humor som Lotta har, men den är definitivt inte torr och tråkig trots sitt mycket seriösa utformande. Tvärtom, är den mycket spännande att läsa. Här går författaren in på minsta detalj.

Värt att tillägga är att jag själv köpte min bok på Amazon, där är den lite billigare. Men jag kan säga som så här… jag fick köpa mer än en, eftersom att den första var skadad. Det är inte första gången som jag har erfarit att trasiga saker har kommit fram, när jag beställt saker från Amazon. Jag tror att det snarare har att göra med Amazons transport- och/eller lagerhantering att göra än något från själva tryckeriet. Därför rekommenderar jag att man köper boken på annat håll, till exempel genom länken nedan. Priset är ändå rätt så nära just nu.

Just nu är priset bara 599 kr med fri frakt hos Bokus.

Vår Kokbok

Den kanske absolut bästa Svenska kokboken? Detta är en grundkok fylld med vardagsrecept, som passar för alla som gillar nordisk matkultur… här finner du även lite mer lyxiga måltider. Detta är inte bara en kokbok, det är en arsenal med bra mat med ett nordiskt koncept. Skulle jag bara få läsa en enda kokbok hela mitt liv så skulle jag nog välja antingen den här eller den från Paul Bocuse Institute. Inget är heller så extremt komplicerad, så att det kräver gourmetkockutbildning, samtidigt är hela boken fylld med vällagad och bra mat.

Det är definitivt mat som (överlag) tillhör det nyttigare slaget. Man kan leva på recepten från den här boken, år ut och år in. Det är alltså bra mat och dessutom väldigt många recept. Få kokböcker har så många recept som denna, och det är en stor mängd recept. Boken har förfinats ända sedan 1951, då skriven av . Den senaste upplagan är den 27:e och nu reviderad av Sara Begner och publicerad av Norstedts.

Just nu är priset bara 302 kr med fri frakt hos Bokus.

Ännu fler kokböcker

Vill du hitta ännu fler kokböcker kan jag rekommendera en loppisrunda, antikvariat och till exempel Tradera på nätet. Men vill du ha nya fina kokböcker, så är bokhandlare ett givet alternativ. Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln med flera är alltid trevliga alternativ. Särskilt där man har möjlighet att gå in och faktiskt bläddra i kokböckerna.

Här är fler exempel på kokböcker som jag själv överväger:

 • Viltkokboken
 • Fiskkokboken
 • Chocolate: Recipes and techniques
 • Chokladmakarens Handbok
 • French Patisserie
 • Stora vinskolan: din kompletta guide till vinkunskap
 • Rullrån och tankebrus
 • Laga mig
 • Desserter med stil
 • Flippin Burgers
 • Mannerströms skaldjur
 • Under Pressure
 • Modern Sugar Flowers
 • Modern Sugar Flowers Volume 2

Hoppas att du som söker bra kokböcker hittade något som var särskilt intressant för just dig!

Saffran och skillnaden på kvalitet

Man kan använda saffran till mycket! Man kan ha det i smoothies, man kan göra kakor av det, Lussebullar och Paella exempelvis. Saffran är en sådan sak som man inte märker hur stor skillnad det faktiskt är ens förrän man har provat. Det är lite samma sak med till exempel robotdammsugare och andra saker som kanske kan tyckas vara onödigt men som i praktiken är väldigt bra. Man kan få en riktig aha-upplevelse.

Pris och kvalitet på Saffran

Förra året (för bara några dagar sedan) bakade jag en saffranskladdkaka med mandelmassa. Den var verkligen jättegod. Först bakade jag den någon dag kring jul och sedan på nyårsafton. Första gången använde jag Saffran från Apoteket Hjärtat. Detta bara några veckor efter att min särbo hade bakat lussebullar med betydligt sämre saffran.

Smaken var enastående. Bortsett från att själva receptet på kakan var top notch, så var också saffranssmaken jättegod. Den var mycket mer intensiv och samtidigt mycket mer raffinerad. Saffranet hade en bättre karaktär, det kändes att det var en helt annan kvalitet.

Priset på denna saffran var 30 kr. Till nyårsafton var man fattig efter julklappsköp och julmat. Det innebar att jag köpte en billigare saffran som bara kostade 10 kr på ICA supermarket. Den saffranen kommer från Prima. Jag måste konstatera att kakan fortfarande var god. Samtidigt hade den inte i närheten av samma saffranssmak. Den känns på något ser mer vattning och blev i jämförelse. Den hade inte samma fina karaktär och inte samma intensitet som den från Apoteket Hjärtat. Min särbo och jag konstaterade att vi bara kommer att handla saffranet från apoteket hjärtat i framtiden. Det är det ingen tvekan om.

Du kan köpa vanlig saffran till bra pris här:

Saffranets ursprung

Skillnaden på bra saffran och sämre har delvis att göra med ursprunget. Världens bästa saffran hittar man i Indien och Italien. Iran odlar 90 % av det som finns på marknaden. Det allra mesta tycks vara mediokert, även om det finns någon provins som håller världsklass.

Italien är en av få världsledare på saffran.

Traditionellt räknas saffran från Qaen i Iran, Kashmir i Indien och L’Aquila i Italien vara av de som har den bästa kvaliteten på marknaden. Den från Italien kostar ungefär 15-16 kanadensiska dollar (bara något lägre än den amerikanska dollarn) hos finbutiker i Kanada. Då är det bara 0,3 gram med hela pistiller till skillnad från de påsar i Sverige som innehåller 0,5 gram. I Sverige är den ibland redan finmald, ibland kan det också vara pistiller. Den enorma prisskillnaden på redan världens dyraste krydda borgar för kvalitets- och smakskillnader. Så det är ingen tvekan om att saffran kan smaka väldigt olika. Den saffran som är från Apoteket Hjärtat är från Spanien som också har hög kvalitet. Den tycks vara producerad där, till skillnad från annan saffran som bara paketeras i Spanien men kommer från Iran.

Farligt med överkonsumtion

Saffran kan också vara väldigt giftigt. Enligt Wikipedia är den högsta rekommenderade dagliga dosen 1,5 gram. Enligt artikeln blir du ordentligt sjuk efter 5 gram och den dödliga dosen är på bara 20 gram.

Hundar, djur och små barn kan vara ännu känsligare än vad vuxna individer kan vara. Hundar kan exempelvis dö av mycket lägre doser. En större genomsnittlig hund har däremot inga som problem att äta en lussebulle. Större hundar är mer toleranta än små. Så var uppmärksam om du bakar bullar, då vissa hundar som är mer glupska än andra (som till exempel Saint Bernard) kan lätt sluka en hel tallrik som står framme.

Äntligen en solig midsommar

Nu har midsommar precis passerat. Det har varit superfint väder! Man kan knappast klaga, då det var väldigt soligt och varmt. Inte mycket moln heller, i alla fall inte där jag firade. Jag firade med min särbo och hennes vänner. Vi dansade inte kring någon stång (vilket jag saknar förvisso, det var ett bra tag sedan nu) men vi åt en fantastisk middag och socialiserade.

Även 2 år med en fantastisk kvinna

På midsommardagen firade jag och min särbo 2 år. Trots (väldigt) stor åldersskillnad, så har vi hållit ihop trots kriser som att hennes hund har dött och själva coronapandemin. Det funkar faktiskt okej, på en mental är vi inte så värst obalanserade. Jag är nog lite ”gubbig”, ibland på vissa mindre smickrande sätt, och hon är väldigt ungdomlig. Så det fungerar mycket bättre än man kanske kan tro. Vi har dessutom flera gemensamma intressen som film, musik och (faktiskt) teknik. Jag älskar vissa regissörer som Polanski, Bergman och Lars von Trier. Jag älskar vissa stumfilmer, vissa konstfilmer och sådant som få 32-åringar faktiskt generellt är för unga och omogna uppskattar. Ett ex är 47 år gammal och hon tittar seriöst på Marvel. Och jag tror inte att det bara är för att hon har barn. Där är vi inte alls på samma våglängd längre.

Jag har lärt mig, att man ska strunta i vad folk tycker och tänker. Faktum är att jag är stolt, och har inga problem med att knäppa folk på käften med att jag ”skiter i vad ni tycker”, det här är mitt liv. Man ska ju ändå vara lycklig själv, inte göra andra lyckliga. Eller hur? Jag är stolt över att vara tillsammans med Ewa och jag kan stå för det. Hon är en underbar som person och riktigt vacker dessutom!

Det viktiga är att man mår bra och har kul tillsammans. Ewa är oerhört pigg och alert. Inga funktionsnedsättningar, ingen demens, ingen Parkinson och ingen rullator. Hon är fysiskt mycket starkare än de flesta i hennes ålder. Hon påtar i sin trädgård om dagarna och är väldigt energisk. Till skillnad mot många andra i hennes ålder är hon snabbtänkt och kvick i kommunikationen.

Hon är ovanligt teknisk dessutom. Innan vi träffades så hade hon helt på egen hand bygga en webbshop med hjälp av Texttalk. Även om den var amatörmässigt designad så funkade den och hon drog in pengar. Jag har lärt henne streaming (Google Chromecast) och det klarar hon några som helst problem. Faktum är att hon sagt att hon älskar det, sedan jag lärde henne det. Hon handlar en hel del saker på nätet dessutom.

Hon är nog ingen typisk ”tant”. Hon är en väldigt speciell person på ett fint sätt. Hon har varit textilkonstnär och tagit fram konst (tillsammans med andra kända textilkonstnärer) som sitter i Sveriges Riksdag. Hon har jobbat med stora regissörer och som kostymchef på teater. Hon är en konstnärssjäl, och väldigt färgstark individ. Jag har inte riktigt förstått varför vissa män är så rädda för den typen av kvinnor. Ewa bits inte, tvärtom så är hon världens snällaste. Inte mesig men ordentlig och snäll.

Ewa har en minst sagt en fantastisk trädgård, som jag ofta sitter och solar med henne. Hon har ett lusthus där vi brukar äta mat. Det är verkligen jättetrevligt. Hon har inte mindre än 4000 planterade växter och ett jättestort växthus på tomten. Hon samlar på olika rariteter som olika slags rosor och dylikt. Såklart, gjorde hon våra midsommarkransar.

Köksprylar och bra råvaror

Hon fick mig att bli intresserad av växter, framförallt grönsaker har jag blivit intresserad av nu. Intresset började växa fram i samband med att jag fick min första riktiga hyresrätt. Då började jag investera i möbler och inredning. Sedan började jag investera i till exempel köksprylar. Där började ett matintresse växa fram. Sedan började jag bli intresserad av matlagning och bakning, i samband med att jag fick hem köksprylarna och att köket blev finare. I skrivande stund saknar jag fortfarande 3 stora saker till köket. Det är en KitchenAid hushållsassistent, en riktigt snygg Oras blandare med digital diskmaskinsavstängning och en bra Induktionsspis. Vilket märke på spisen jag ska ha, har jag inte bestämt mig för ännu. Så, och med att jag blivit intresserad av köket och det man äter, oavsett om det är mat, bak eller dryck. Så har jag också blivit intresserad av själva råvarorna. Riktigt bra råvaror höjer verkligen upplevelsen har jag märkt.

Så jag har börjat fiska, men även intresserat mig för grönsaksodling. Jag köpte frön till blåa bananer på Amazon. Tyvärr tog de sig inte. Men jag köpte också en björnbärsbuske (Loch Tay) från Elitplantstationen. Den har tagit sig bra, och finns nu i Ewas trädgård. Jag kanske borde köpa en likadan att ha på min egen balkong. Tanken är att göra egna Strawberry Daquiri fast med björnbärspuré istället för på jordgubb. Det är min absoluta favoritdrink. På tal om alkoholhaltiga drycker, så köpte jag här om dagen en vägghängd vinkyl här om dagen. Supersnygg! Inte för jag dricker vin själv, men det är trevligt att ha på middagsbjudningar när min lägenhet är färdigrenoverad.

Soligt även hemma

Hemma hos mig är det också mycket soligt. Jag har många stora fönster i min lägenhet. Jag har ännu inte köpt gardiner och gardinstänger till hela lägenheten. Men jag har nu äntligen köpt alla gardinstänger utom 2 stycken. Jag har köpt ett par gardiner hos CM-tyger och ett par av ett ex som köpt på dollarstore eller Rusta. De var ovanligt snygga för att vara så billiga! Annars är jag inget stort fan av lågprisbutiker. Men jag behöver desto fler gardiner. Just nu behöver jag både gardiner till de 3 stora fönstren i vardagsrummet. Men jag behöver också en portabel AC. Det blir väldigt varmt med så mycket ljusinsläpp. Det blir många dagar en smula olidligt, jag dricker ganska mycket.

Jag har en fläkt som jag köpt på NetOnNet. Den lindrar plågan i framförallt sovrummet, när det är riktigt hett. Tyvärr orkar jag inte släpa runt på fläkten. Men i ärlighetens namn så räcker det inte. Fläkten fungerar bra och är absolut värda någon enstaka hundring som jag gav för den. En riktigt bra portabel AC kostar 8000-9000 kr. Men en sådan finns också på inköpslistan.

3 tips till dig som vill bli populär på Instagram 2021

Jag är en total nybörjare på Instagram. Men jag känner mig lite driven till att bygga upp ett konto där. Framtida influencer? Kanske, kanske inte. Det är nog rätt svårt att bli riktigt stor. Men man kan ju ändå få många tusen följare och bli ganska populär, om man ger sig tusan på det.

Mina 3 bästa nybörjartips

Jag är absolut inget Instagram-orakel, eller någon slags guru. Tvärtom, är jag som sagt en riktigt nybörjare. Men jag har lärt mig några saker genom att göra ordentlig research och experimentera. Dessa 3 tips är kanske inget för dig som redan vet allt. Men det kanske är hjälp på vägen för den som är i startgroparna precis som jag.

Tips 1 – Publicera högkvalitativt innehåll. Högkvalitativt innehåll innebär bra bilder (estetiska och med bra kamera), välskrivna och intressanta texter med bra språkbruk. Skriv om sådant som intresserar folk, inte bara sådant som intresserar dig.

Tips 2 – Tagga mycket och många. Använd så kallade hashtags. Hashtags, kan du använda flera för varje inlägg. Använd breda begrepp när du taggar. Tagga till exempel #filmtips eller #coolt istället för #danieltyckeromtomater som ingen söker på. Använd också geotaggar. En bra sak är att regelbundet geotagga på olika orter, för att nå ut till många människor.

Tips 3 – Var väldigt aktiv. Dela andra inlägg, skriv intressanta kommentarer (som gärna sticker ut) och följ många personer. Sedan kommenterar du deras innehåll så att även deras vänner får upp ögonen för dig. Var aktiv gärna någon timme varje dag. Inte minst, publicera mycket eget innehåll ofta.

Tjäna pengar och få goodiebags

Att nå nu till många följare kan vara lukrativt både för dig som är en enskild individ eller för dig som är företagare. Facebook, Twitter och även Instagram utmärkta kanaler för att nå ut till andra. Ibland kan företag vilja synas genom dig. Många som driver en egen blogg, eller som har instagram får produkter av olika slag helt gratis av företag. Det kan till exempel vara elektronik, smink, kläder eller inredningsdetaljer. Många tjejer med aktiva och seriösa konton kan till exempel få så kallade goodiebags.

Sedan finns det inte bara ekonomiska intressen med att ett aktivt Instagram. Många som pysslar med sociala medier har andra intressen. Till exempel Rosa Mannen (på Youtube) brinner för att göra en kulturgärning, där han delar gamla klipp från TV. Det han drivs av är att nå ut till andra. Många politiker, tankesmedjor, fackförbund eller politiskt intresserade jobbar med opinionsbildning på sociala medier. Många som kanske inte brinner för att få många följare använder den som en social plattform och för att komunicera med sina nära och kära. Instagram och andra sociala medier kan ha många fantastiska fördelar. Personligen tycker jag att just Instagram är den roligare plattformen, eftersom att den är baserad på främst bilder och inte bara text. Det gör att man kan utrycka sig mer konstnärligt. Det är också en utmärkt plattform för att visa upp olika saker, till exempel vad man har köpt eller för att marknadsföra något som företag vill att andra köper.

Affiliatemarknadsföring av trädgårdsredskap

Jag har en plan där jag ska marknadsföra trädgårdsredskap på nätet. Jag håller på att bygga en webbplats för försäljning trädgrådsredskap. Du hittar den på trädgårdskungen.se. Jag har ägt den en bra tag men jag har inte jobbat med den eller bekostat det som krävs för att bygga en webbbutik med affiliatelänkar.

Jag ska använda en plugin till WordPress som heter Datafeedr. Då kan man impotera produktbilder, produktbeskrivningar och andra egenskaper för produkterna från andra webbutik till sin egen. Dessutom håller pluginen affiliatelänkarna uppdaterade under förutsättning att man betalar den aktuella månadskostnaden. Det är ganska dyrt, men får man igång en omsättning så kan det verkligen löna sig. Vem vill inte liva upp sin trädgård om man har tid och möjlighet?

Inspiration från handelsträdgård

Jag fick min inspiration av Ewa’s Blomsterparadis som säljer bland annat stenpartiväxter. Det är en närstående till mig och hon har gått väldigt bra. Inledningsvis byggde hon en helt egen handelsträdgård. Hon har egentligen störst försäljning på perenner och rosor, men har en hel del annat i sin webbutik också. Det gäller bland annat stenpartiväxter, lundväxter, vattenväxter och mycket mer.

Ewa är en äldre dam som har under väldigt många år pysslat med trädgård. Hon är med i trädgårdsamatörerna. På egen hand lyckades hon bygga en webbutik och snabbt få mer omsättning än jag har gjort på mina flesta sajter. Detta är ganska imponerande med tanke på att jag själv är relativt ung och Ewa är över 70 år. Hon har ett fantastiskt driv, och är duktig på att ta till sig ny teknik till skillnad från vad många andra är i hennes generation. Så det ska hon ha en eloge för tycker jag. Jag hjälpte henne att får ner kostnaderna markant, med hjälp av ett nytt webbhotell. Vi båda använder nu Inleed, och där får man mycket mer för pengarna än hos de stora aktörerna.

Ewa driver ingen regelrätt handelsträdgård men har ett mycket stort växthus på sin egen tomt. Till skillnad från många andra som bedriver handelsträdgårds, så driver hon upp sina plantor från frön. Det tycker jag är väldigt imponerande att både göra det, för det är väldigt mycket jobb som sagt, och samtidigt driva en webbutik. Idag får hon en hel del hjälp av mig.

En lukrativ nisch för SEO och affiliate

Trädgård är en nisch som inte många inte riktigt upptäckt, som håller på med SEO (eller sökmotoroptimering) och affiliatemarknadsföring eller e-handel. Beroende på om du har ett bra sortiment att tillgå så finns det stora möjligheter att göra pengar. Men liksom andra nischer på webben, så kommer man sällan någonstans utan att jobba hårt och disciplinerat en längre tid. Ligger man i, så är det fullt möjligt att göra bra med pengar. Där känner jag att jag själv borde försöka fokusera mer. Men tyvärr kan jag vara alltför odiciplinerad och lat.

Problemet med just växter är att det finns inte så många affiliateprogram. Interflora finns, men de säljer snittblommor. Ewa säljer däremot plantor i trädgården. Vissa e-handlare som håller på med trädgård säljer fröer. Jag hoppas att det kommer ett bredare utbud i framtiden. Sedan finns det givetvis trädgårdsredskap som jag tänkt på att jobba med. Men dessa redskap, är mångt och mycket, egentligen maskiner och dylikt. Så man kanske inte ska kalla det trädgård riktigt, även om det är trädgårdsmaskiner jag inriktar mig på. Men jag ska fokusera även på andra saker som berör trädgården, som till exempel trädgårdstomtar och liknande

Orbaden Spa och Konferens

Det finns många bra SPA anläggningar i landet. Det finns desto fler mediokra SPA anläggningar. Många av dessa verksamheter är sammansvetsade med till exempel lokaler för konferensbokningar, hotell, äventyrsbad eller butiker. Här skriver jag lite allmänt kring SPA och konferenser, och jag får inte betalt för att marknadsföra ett visst företag. Däremot vill jag använda ”Orbaden Spa & Resort” (som det egentligen heter) som en fallstudie, eller kanske snarare ett typexempel på en lyckad SPA-anläggning.

Vad kännetecknar ett bra SPA?

Det som kännetecknar ett bra SPA är behandlingarna. Vilken kvalitetet de har på sina produkter, men också till exempel vilken standard som finns i lokalerna och framförallt vilket kundbemötande man får. För många personer är det väldigt viktigt med prissättningen också. Man kanske inte bryr sig om, hurvida SPA-avdelningen har mediokra produkter så länge de upplever att de får en bra SPA-upplevelse.

Sedan är ju vad som är bra och inte bra, en mer subjektiv och indviduell upplevlse. Man kan generellt utgå från rykte. Många vet att Grand Hotell i Stockholm har ett utmärkt SPA. Men det finns många som inte alls uppskattar denna typ av miljö. Sedan kanske ett visst sorts klientel inte skulle få ett lika bra bemötande.

Folks fördomar, åsikter och identitet spelar ofta roll, även när det gäller anställda på ett visst företag. Antagligen skulle kungen få ett betydligt bättre bemötande än vad en hemlös eller en raggare skulle få, inte minst på en exklusiv anläggning. Samma sak gäller om man går till ett betydligt mer nedgånget ställe i någon förort någonstans, med vita byxor, rosa skjorta och bakåtkammat blont hår. Folk blir lätt otrevliga, tänker vad är det för typ. Detta är givetvis en grov generalisering och gäller inte bara raggare, snobbar eller SPA-anläggningar för den delen heller.

Något man absolut kan utgå från är omdömen på Google. Jag tycker personligen att Google har utmärkta omdömen. Men även Trustpilot är bra. Men man kan aldrig lita på dessa till 100 %. Det finns ibland organsierade fusk, där man registrerat bluffkonton, ibland med multipla IP-adresser. Detta har jag sett förekomma i framförallt andra branscher, till exempel hos oseriösa firmor som erbjuder hårtransplantationer. Då är det inte alltid helt enkelt att genomskåda det, framförallt inte om man inte har väldigt god datorvana. Denna typ av organiserade fusk är ändå inte särskilt vanliga, så man kan utgå från att det mesta stämmer.

Så kontentan är att man kan utgå från iallafall 3 punkter:

 • DU atteraheras till människorna, lokalen, området och prissättningen
 • Det är ett SPA med bra (helst utmärkta) omdömen på nätet
 • Det är ett SPA med bra rykte i din umgängeskrets eller bland folk på stan

Orbaden Spa & Resort har ett genomsnitt på 4,5 av 5 stjärnor vilket får ses som utmärkt. Dessutom har jag blivit personligt rekommenderad att gå dit. Däremot tilltalas jag inte av orten (eller att åka så långt), därav ett minuspoäng. Skulle jag gå på SPA idag och det inte fanns bra alternativ i närheten, så skulle jag absolut överväga det. Iallafall om jag hade en semesterweekend. För övrigt har Orbaden fantastiska sviter, som inte går av för hackor. Det är bara att kolla in deras startsida. Hade jag varit där så hade jag tagit med mig min käraste, kanske köpt en whiskey och tagit mig ett morgondopp. Gärna en vacker sommardag.

Bra lokaler för lyckade konferenser

Vad som är A och O för lyckade konferenser är innehållet. Var produktiv och redovisa bra resultat (eller om ni vill uppnå något annat), så blir en konferens nästan alltid lyckad. Men en dålig lokal kan vara förödande för resultatet, om du får problem att presentera det.

Detta är viktigt när du ska genomföra en lyckad konfrens:

 • Bra belysning
 • Funktionell teknik
 • Mysig atmosfär

Vissa personer presterar mycket sämre, om atmosfären är dålig. Dålig atmosfär är aldrig bra i jobbsammanhang, och i princip aldrig bra i privata sammanhang heller. Man vill inte gå till lokal där det luktar dåligt, med sliten inredning eller där värden är otrevlig. Sedan att projektorn eller datorerna fungerar är ganska vässentligt, om man är beroende av dessa. Det får inte heller bli för trångt och det får inte vara för mörkt. Det låter som basala saker, som borde vara självklara även om de inte alltid är det.

Välkommen till min nya blogg!

Varmt välkommen! Än en gång ska jag börja skriva på en ny blogg. Det har blivit lite av en ritual för mig att skapa ett lite mer genomarbetat ”hello world”-inlägg. Det är något som har utvecklats, där jag antingen helt har slopat en introduktion eller författat något i stil med detta.

Det ska bli väldigt spännande med den här bloggen, något jag har spånat på och ser framemot. Jag har flera gånger tänkt tanken att skapa en blogg som mer liknar något en influencer har, inte bara en vanlig reklaminriktad blogg. Frågan är bara hur det kommer att gå, för det är inte den första gången. Men jag jobbar på att hela tiden utveckas och göra bättre och bättre webbplatser. För mig är mina sajter (liksom livet) en utvecklingsprocess.

Jag tänker att bloggen delvis ska vara personlig, men även delvis reklamfinansierad. Alternativt satsar jag på samarbeten där jag marknadsför något, och får något annat i utbyte. Då menar jag inte nödvändigtvis pengar eller materiella ting, utan kanske gentjänster eller marknadsföring. Jag tror att det skulle kunna vara en spännande affärsstrategi. Det vill säga lägga 100 % av alla potentiella intäckter på egenreklam. Om man lyckas kanske man växer till oanade proportioner, eller så gör man det inte. Det viktiga är att göra denna blogg kvalitativ och läsvärd. Det är min ambition, något som jag har fått träna på med min förra blogg som numer är såld.