Saffran och skillnaden på kvalitet

Man kan använda saffran till mycket! Man kan ha det i smoothies, man kan göra kakor av det, Lussebullar och Paella exempelvis. Saffran är en sådan sak som man inte märker hur stor skillnad det faktiskt är ens förrän man har provat. Det är lite samma sak med till exempel robotdammsugare och andra saker som kanske kan tyckas vara onödigt men som i praktiken är väldigt bra. Man kan få en riktig aha-upplevelse.

Pris och kvalitet på Saffran

Förra året (för bara några dagar sedan) bakade jag en saffranskladdkaka med mandelmassa. Den var verkligen jättegod. Först bakade jag den någon dag kring jul och sedan på nyårsafton. Första gången använde jag Saffran från Apoteket Hjärtat. Detta bara några veckor efter att min särbo hade bakat lussebullar med betydligt sämre saffran.

Smaken var enastående. Bortsett från att själva receptet på kakan var top notch, så var också saffranssmaken jättegod. Den var mycket mer intensiv och samtidigt mycket mer raffinerad. Saffranet hade en bättre karaktär, det kändes att det var en helt annan kvalitet.

Priset på denna saffran var 30 kr. Till nyårsafton var man fattig efter julklappsköp och julmat. Det innebar att jag köpte en billigare saffran som bara kostade 10 kr på ICA supermarket. Den saffranen kommer från Prima. Jag måste konstatera att kakan fortfarande var god. Samtidigt hade den inte i närheten av samma saffranssmak. Den känns på något ser mer vattning och blev i jämförelse. Den hade inte samma fina karaktär och inte samma intensitet som den från Apoteket Hjärtat. Min särbo och jag konstaterade att vi bara kommer att handla saffranet från apoteket hjärtat i framtiden. Det är det ingen tvekan om.

Du kan köpa vanlig saffran till bra pris här:

Saffranets ursprung

Skillnaden på bra saffran och sämre har delvis att göra med ursprunget. Världens bästa saffran hittar man i Indien och Italien. Iran odlar 90 % av det som finns på marknaden. Det allra mesta tycks vara mediokert, även om det finns någon provins som håller världsklass.

Italien är en av få världsledare på saffran.

Traditionellt räknas saffran från Qaen i Iran, Kashmir i Indien och L’Aquila i Italien vara av de som har den bästa kvaliteten på marknaden. Den från Italien kostar ungefär 15-16 kanadensiska dollar (bara något lägre än den amerikanska dollarn) hos finbutiker i Kanada. Då är det bara 0,3 gram med hela pistiller till skillnad från de påsar i Sverige som innehåller 0,5 gram. I Sverige är den ibland redan finmald, ibland kan det också vara pistiller. Den enorma prisskillnaden på redan världens dyraste krydda borgar för kvalitets- och smakskillnader. Så det är ingen tvekan om att saffran kan smaka väldigt olika. Den saffran som är från Apoteket Hjärtat är från Spanien som också har hög kvalitet. Den tycks vara producerad där, till skillnad från annan saffran som bara paketeras i Spanien men kommer från Iran.

Farligt med överkonsumtion

Saffran kan också vara väldigt giftigt. Enligt Wikipedia är den högsta rekommenderade dagliga dosen 1,5 gram. Enligt artikeln blir du ordentligt sjuk efter 5 gram och den dödliga dosen är på bara 20 gram.

Hundar, djur och små barn kan vara ännu känsligare än vad vuxna individer kan vara. Hundar kan exempelvis dö av mycket lägre doser. En större genomsnittlig hund har däremot inga som problem att äta en lussebulle. Större hundar är mer toleranta än små. Så var uppmärksam om du bakar bullar, då vissa hundar som är mer glupska än andra (som till exempel Saint Bernard) kan lätt sluka en hel tallrik som står framme.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *