Många människor tränar och sportar i olika former. Vissa gör det av rena hälsoskäl, andra gör det för att de vill prestera i motionslopp eller på tävlingar. Utöver själva träningen finns det en rad sidoaktiviteter som är bra att göra. Stretching, mental träning, optimal kosthållning och sportmassage är några konkreta exempel. Här går jag in på det sistnämnda.
Vad är idrottsmassage?
SPA massage i all ära, men olika former av massage, kan vara så mycket mer än bara en mysig stund en lördag eftermiddag på spahotell. Det är absolut inget fel på den sortens massage heller, men det finns massageformer som faktiskt bidrar till förbättrad hälsa. Dels, så klart för rehabilitering av skador men något fler som tränar borde prova (och regelbundet få) sport- och idrottsmassage.
Det finns åtminstone några bra aktörer, till exempel populära Massage Stockholm erbjuder idrottsmassage. Det finns säkert andra vettiga alternativ också. Men vad är skillnaden på dessa idrottsmassage och sportmassage kan man fråga sig? Det är faktiskt samma sak, bara en synonym.
Inte bara för träning
Syftet med denna behandlingsform för elitidrottare och personer med en väldigt aktiv livsstil, är att bidra till förbättrad återhämtning. Men du kan också förebygga och behandla skador, mjuka upp eller förlänga vävnaderna i kroppen, vilket kan vara till fördel i tävlingar. Det finns ytterligare fördelar för den som har ett skönhetsideal, då man kan förhindra ärrvävnader och sammanväxningar i muskulaturen.
Men tvärtom vad det låter, så är faktiskt idrottsmassagen inte bara något som passar träningsmänniskor. Man kan anpassa massageformen (som är prestandabaserad) till den som vill uppnå mål snabbt och effektiv. Till skillnad från traditionell behandlingsmassage så är denna massageform mer intensiv, vilket har visat sig vara fördelaktigt.
Idrottsmassagen är till för dig som har smärta, stelhet och värk i kroppen, konstant eller som kommer och går. Oftast kommer smärtan från överbelastad muskulatur, skador och nerver. Här ingår främst undersökning med syfte att bedöma, komma tillrätta med, förebygga och / eller lindra olika problematiska tillstånd. Det handlar främst om sådant som härstammar från våra rörelse- och stödjeorgan, dvs muskler, leder, skelett och nerver.
Många kanske undrar varför denna massageform skulle vara bättre bara för att den är mer intensiv och genomgående. Men det är inte riktigt så enkelt. De som jobbar professionellt med klassisk massör (en vanlig massageterapeut) har inte riktigt leka bred kunskap som en diplomerad idrottsmassör. Riktiga idrottsmassörer har fördjupad kunskap inom till exempel sjukgymnastik, rehabilitering, massage, idrottsmedicin, kiropraktik, osteopati och fysträning. Idrottsmassören jobbar inte enbart med massage. Här kan man göra medicinska bedömningar, förebygga, lindra och komma tillrätta med olika slags hälsoproblem på ett sätt som man inte kan när man bokar in vanlig klassisk massage.